Prostreno.cz

Dračí krev znali už Římané. Sloužila jako antibiotikum

Dračí krev je přirozená rostlinná pryskyřice tmavě červené barvy, která se získává z mnoha tropických dřevin, které se běžně nazývají dračí stromy. Ještě ji neznáte? Tyhle účinky vám budou sympatické!

Rostlinná pryskyřice s názvem dračí krev se pro různé účely používá již tisíce let. Existují záznamy, které dokládají, že ji znali již starověcí Řekové a Římani. Ti ji využívali jako barvivo, nebo pro duchovní účely. Dračí krev má silnou, poněkud sladkou vůni a dnes se doporučuje hlavně při gastrointestinálních stavech. Jedna studie z roku 2015 také ukázala, že tento přírodní lék pomáhá při léčbě vředů a při diabetu. Pokud dračí krev ještě neznáte, zde je souhrn jejích vlastností.

Antimikrobiální účinky

Dračí krev může nabídnout ochranu před patogeny, jako jsou bakterie, houby a viry. Podle vědců ji lze považovat za náhražku syntetických antibiotik.

Podpora trávicího zdraví

V dávných dobách se dračí krev používala pro zdraví trávicího traktu. A rozhodně tomu tak není náhodou. Některé současné výzkumy naznačují, že skutečně může přinést úlevu například při průjmech a nadýmání, což je způsobeno antimikrobiálními vlastnostmi, které zabíjejí patogeny způsobující tyto stavy.

Protizánětlivost

Užívání doplňků stravy s dračí krví poskytuje některé antioxidační přínosy, stejně jako potraviny bohaté na antioxidanty. Přesto je však zapotřebí rozsáhlejšího výzkumu.

Antidiabetikum

Jisté druhy dračí krve podporují léčbu a prevenci diabetu. Jedna studie z roku 2016 poukázala na antidiabetické účinky této rostlinné pryskyřice, ale to bylo pouze in vitro, tedy v umělých podmínkách laboratoře, a ještě navíc se to týkalo zvířat. Zatím není s konečnou platností prokázáno, že dračí krev zabraňuje nebo léčí diabetes u lidí.

Další možnosti využití

Dračí krev se uplatňuje i jako vnější antiseptikum při hmyzím kousnutí, ekzémech, oparech a poraněních. Přispívá také k léčbě aftů a infekcí hrdla. Vynachválit si ji nemohou také pacienti s revmatismem.

Užívání dračí krve je obecně považováno za bezpečné. Bylo hlášeno jen několik nežádoucích účinků, jako je třeba nevolnost. Při těhotenství nebo kojení konzumaci dračí krve konzultujte se svým lékařem. Zároveň se ujistěte, že pečlivě dodržujete dávkování. Rostlinnou pryskyřici neužívejte, pokud váš život doprovázejí léky na potlačení krve.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat