Prostreno.cz

Druhy ovoce, které pomáhají na zácpu i bez léků

Vaše střeva si „postavila hlavu“ a odmítají se pohybovat tak, jak by měla? K opětovné spolupráci je přiměje papája, kiwi nebo zdánlivě obyčejná hruška. Proč jsou právě tyto přírodní dary skvělou první pomocí?

Laxativa. Tak se odborně nazývají léky, které se užívají při zácpě. Ačkoli právě na ně sází drtivá většina lidí, kteří mají v této oblasti potíže, v dlouhodobém horizontu nadělají víc škody než užitku. Tedy alespoň podle odborníků. Ti totiž varují, že jejich častá konzumace vyvolává jakousi závislost, jež organismu brání v přirozeném vyprazdňování. Jak tedy zachránit situaci, aby to bylo bez následků? V nouzi se obraťte na matku přírodu, která skrývá účinné sladké zbraně. Konkrétně tyhle vás postaví na nohy co nevidět.

Papája, exotická spása

Některé historické prameny uvádí, že tento plod nazýval ovocem andělů i mořeplavec Kryštof Kolumbus. Experti sice tak poetičtí nejsou, nicméně famózní výhody papáji rozhodně nepopírají. Poznatky mnoha výzkumů se shodují v tom, že tento „tropický dáreček“ je vlivem přítomného draslíku chutným léčivem na arteriální hypertenzi, zatímco díky enzymu papainu a vitaminu C pomáhá na nejrůznější břišní problémy. To ale není všechno, neboť také posiluje imunitní systém a poskytuje prevenci před rakovinou, přičemž bojuje proti astmatu, alergii a artritidě.

Kiwi, zelený medikament

Aktinidie lahodná. To je opadavá a bujně rostoucí keřovitá liána pocházející z jižní Číny, na níž vyrůstají kiwi. Lékaři zastávají názor, že tento druh ovoce patří k nejvíce podceňovaným na světě. Málokdo tuší, že platí za hodně bohatý zdroj vlákniny, díky čemuž bojuje proti zácpě. Rovněž usnadňuje zvládání stresu i hubnutí, navozuje dobrou náladu, dodává energii a nesmírně prospívá zraku. Pákistánští lékaři působící na univerzitě v Karáčí se navíc domnívají, že potravina typického tvaru také tlumí záněty a značně omezuje pravděpodobnost srdečních chorob.

I hruška přijde k duhu

Hrušky jsou tak trochu ve stínu oblíbenějších jablek, což je strašná škoda. Podle studie publikované v magazínu Journal of Nutrition si se jmenovanou střevní komplikací hravě poradí! V souvislosti s jejich nutričním profilem se však mluví i o sníženém riziku osteoporózy, útlumu kašle nebo regulaci hladiny škodlivého cholesterolu. To jen aby byl výčet blahodárných účinků hrušek kompletní…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat