Prostreno.cz

Věci v kuchyni s drtivým dopadem na vaše zdraví

Používáte nepřilnavé nádobí a chemické přípravky na čistění trouby? Měli byste vědět, že jste v ohrožení. Vážná rizika představuje i nevinně se tvářící alobal!

Říká se, že kuchyně je srdcem každého domova. Souhlasíte? Pak vás asi překvapí, že je také místem, v němž rozhodně není nouze o toxické a zdraví škodlivé předměty. Před kterými konkrétně odborníci se vztyčeným prstem varují? Na tyhle si dejte hodně velký pozor.

Prostředky na trouby a potrubí. S nimi opatrně

Přípravky na trouby i čistidla ucpaných odpadů využívá kdekdo. Jenže je to dobrá zpráva? Podle lékaře Ricka Sachlebena z neziskové organizace American Chemical Society většina z nich disponuje hydroxidem sodným, který způsobuje těžké popáleniny. Pokud namítáte, že si při jejich manipulaci vždy berete rukavice, ani to vás zachránit nemusí. Dle mínění jmenovaného specialisty vdechování výparů této sloučeniny označované zkratkou E 524 výrazně zvyšuje riziko rakoviny jícnu a poleptává sliznice. Co dalšího platí za skrytého nepřítele?

Alobal není tím, za koho je považován

Hliníková folie byla poprvé představena světu počátkem roku 1900 a od té doby je „pravou rukou“ mnoha hospodyněk. Neurotoxická povaha blýskavého obalového materiálu ovšem negativně ovlivňuje funkce mozku, přičemž může být příčinou úbytku mentality, poruch paměti, odvápnění kostí a rozvoje plicní fibrózy (zjizvení plicních tkání). Takový názor má na alobal Essam Zubaidy, který je výzkumným pracovníkem chemické technologie na univerzitě ve Spojených arabských emirátech.

Nepřilnavé nádobí? To je prý zlo

Nepřilnavé nádobí je symbolem každodenního moderního vaření. Je pravdou, že se na něm jídlo nepřichytí, takže odpadá pozdější zdlouhavé odstraňování zbytků. Umožňuje navíc přípravu pokrmů bez tuků, tudíž je ideální pro zdravé stravování. Tedy alespoň takovou reklamu mu dělají výrobci a prodejci. Jenže!

„Pokud se nepřilnavé nádobí zahřeje na vysokou teplotu, uvolňuje plyny, které mohou být pro organismus lidí i domácích zvířat doslova toxické,“ uvádí Rick Sachleben s tím, že rizika ještě vzrůstají, když je povrch těchto hrnců a pánví poškrábaný neboli jakkoli porušený.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat