Prostreno.cz

U sledování televize zobejte zdravá dýňová semínka

Vyhazovat semínka, která při přípravě dýně poctivě vybíráte? To je hřích! Obsahují spoustu hořčíku, který uklidňuje psychiku a usnadňuje usínání. Nacházejí se v nich i omega-3 mastné kyseliny, jež zase prodlužují dobu spánku.

Nemůžete v noci spát nebo se často budíte? Bohužel nejde o nic výjimečného. Z analýzy společnosti GfK, jejíž specializací je průzkum trhu a veřejného mínění, vyplývá, že nějaká spánková porucha trápí až 47 procent tuzemské populace. V podstatě s ní má tedy co dočinění každý druhý našinec. Zatímco někdo se tento problém snaží vyřešit nákupem kvalitnější matrace či konzumací bylinek, jiný hledá spásu u odborníka. Nejste nakloněni ani jednomu? Pak můžete zkusit dýni, respektive její semínka. Co ty mají s pyžamem společného?

Uklidnění bez předpisu

Zrovna tuhle jste připravovali dýni a semínek se zbavili, protože jste nevěděli, co s nimi? Chyba. Příště je omyjte vodou, opražte bez oleje na pánvi a zlepšete jimi svůj noční odpočinek. Pouhých 50 gramů dýňových semen vašemu tělu dodá více než 200 mg hořčíku. Ten uvolňuje svaly, odvrací negativní myšlenky a navozuje pocity harmonické relaxace, což vám pomůže při usínání. Jsou tu však i jiné důvody, proč tahle křupavá dobrota funguje jako parádní ukolébavka.

Prevence nechtěných budíčků

Poznatky nedávné oxfordské studie zveřejněné v magazínu Journal of Sleep Research sdělují, že optimální příjem omega-3 mastných kyselin zkvalitňuje spánek, přičemž může prodloužit dobu jeho trvání až o hodinu. Rovněž informují o tom, že lidé, kteří mají těchto zdravých tuků dostatek, se v průběhu noci méně budí. Teď si možná říkáte, odkud tyto látky plnými doušky čerpat, protože víte, že si je organismus nedokáže vytvořit sám. Za štědré zprostředkovatele omega-3 mastných kyselin platí kromě ryb i dýňová semínka. Dáte si jich tedy o něco víc? Třeba se dnes konečně vyspíte do růžova a ráno budete jako znovuzrození…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat