Prostreno.cz

Vitamin E potřebuje především naše srdce

Existuje mnoho zkrášujících produktů s obsahem vitaminu E. Člověk tedy snadno propadne pocitu, že prioritou „éčka“ je pouze zlepšování kvality pleti. Jenže! On také snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a mírní příznaky premenstruačního syndromu!

Vitamin E je silný antioxidant, o kterém se nejvíce mluví v souvislosti s vizáží. Je pravda, že posiluje nehty, povzbuzuje růst vlasů a stimuluje tvorbu kolagenu, takže zpomaluje tvorbu vrásek. Dále podporuje regeneraci kožních buněk a vyrovnává tón pleti, zatímco zlepšuje vzhled jizev a strií. Znamená to ale, že jiné funkce v těle nemá? Právě, že ano – a hodně důležité.

Opora srdce i cév

Tato sloučenina rozpustná v tucích neutralizuje škodlivé radikály, jež oxidují LDL cholesterol a krevní tuky, čímž zvyšují riziko kornatění cév. Zároveň pomáhá obnovit normální srdeční rytmus, neboť reguluje odpověď srdečního svalu na vápník. Odborníci tedy vůbec nepochybují o tom, že vitamin E výrazně omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob, přičemž poskytuje i poměrně silný terapeutický účinek. Rozhodně tedy není jen kosmetický spojenec…

Přítel žen v menopauze

Jmenovaná látka rovněž ulevuje od nepříjemných příznaků menopauzy. Lékaři se však domnívají, že i předmenstruační potíže, jako jsou například bolesti hlavy, nervozita nebo úzkosti lze díky působení tohoto vitaminu udržet na uzdě. A navíc již několik studií prokázalo, že ženy, které mají jeho dostatečné množství, jsou méně náchylné k poševním infekcím.

Ochrana mozku

Překvapivých a méně známých schopností vitaminu E je ještě o něco víc. Stále se častěji se totiž ukazuje, že má vliv i na mozkové funkce a předchází zánětům. Dokonce se dává do spojitosti s prevencí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Jaká je jeho optimální denní dávka a ze kterých potravin ho můžete čerpat?

Příděl tak akorát

Doporučená denní dávka vitaminu E se trochu liší v závislosti na pohlaví. Zatímco dospělý muž by měl přijmout 10 mg, ženě postačí jen 8 mg. Jde-li o přírodní zdroje, za ty nejbohatší se obecně považují mandle, lískové ořechy, slunečnicová semínka, pšeničné klíčky, avokádo, špenát a mořské plody.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat