Prostreno.cz

Klíčové živiny pro boj s únavou

Pokud máte málo energie a často se cítíte být v útlumu, může být na vině nedostatek klíčových živin. Co vašemu tělu s největší pravděpodobností chybí?

Pokud jde o vitalitu, je nutné tělo zásobit těmi správnými povzbuzovači, jejichž nedostatek přispívá k letargii a únavě. Bez kterých vitaminů a minerálů se v tomto případě neobejdete?

Železo

Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku do celého těla prostřednictvím hemoglobinu. Tělo železo potřebuje i pro svalovou funkci, protože je klíčovou složkou proteinu zvaného myoglobin. Dostatek železa je také nutný k výrobě energie v každé z vašich buněk, stejně jako k produkci hormonů štítné žlázy a neurotransmiterů. Kde ho vzít?

Tělo absorbuje dvakrát až třikrát více železa z živočišných zdrojů než z rostlin. Proto zvyšte příjem libového hovězího masa nebo kuřat. Jste-li vegetariánem, vsaďte na tofu, čočku, fazole, kešu ořechy, pečené brambory, tmavě zelenou listovou zeleninu (třeba špenát), obohacené snídaňové cereálie či celozrnné chleby.

Vitaminy skupiny B

Z celkem osmi různých vitaminů skupiny B patří mezi ty nejdůležitější pro tvorbu energie vitaminy B5, B6, B9 a B12. Všechny hrají roli při štěpení tuků, bílkovin a sacharidů na energii a také při tvorbě červených krvinek. Nejlepší je přijímat vitaminy skupiny B ze široké škály potravinových zdrojů. To pomáhá zajistit, že budete mít dostatek každého typu.

Mezi zdroje béčka patří mléko sýry, vejce, játra a ledviny, maso, jako je kuřecí a červené maso, ryby (tuňák, makrela a losos), tmavě zelená zelenina, pak taky řepa, avokádo, brambory, obiloviny, fazole, cizrna, ořechy a semena, citrusy, sójové produkty nebo droždí.

Selen a zinek

Selen a zinek patří mezi minerály, které jsou velmi důležité pro tvorbu hormonů štítné žlázy a také pro zdraví imunitního systému. Oba ovlivňují i vitalitu. K báječným zdrojům selenu patří para ořechy, zinek se zase ukrývá v ořechách a různých semínkách, masu a luštěninách.

Jód

Prvními, nenápadnými příznaky nedostatku jódu je právě zvýšená únava, ale i pokles soustředěnosti. Jód se nachází především v mořské zelenině, stejně jako v rybách, krevetách a dalších mořských plodech. Jód ovšem obsahují i mléčné výrobky.

Zdroje: healthyliferedesign.com, eatright.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat