Prostreno.cz

Kolik soli je příliš mnoho

Je dobře známo, že příliš mnoho soli nám škodí. Ale kolik soli byste měli denně konzumovat? A je možné mít i nedostatek soli?

U kuchyňské soli platí, že správná porce dodá mnoha pokrmům tu správnou chuť. Bohužel často konzumujeme mnohem více soli, než je pro nás dobré. Nejen proto, že si rádi pochutnáme na hotových jídlech, rychlém občerstvení a podobně, ale také proto, že v některých potravinách je sůl, kterou bychom tam nečekali. Například krajíc hnědého chleba obsahuje asi 0,6 gramu kuchyňské soli – stejně jako v hrsti brambůrkových lupínků. Ale kolik soli za den je příliš mnoho? A co se stane, když pravidelně přijímáme soli příliš mnoho?

Téměř všichni jíme příliš mnoho soli

V zásadě se doporučuje nekonzumovat více než asi šest gramů kuchyňské soli denně. To odpovídá asi množství čajové lžičky. Avšak asi 70 procent žen a 80 procent mužů konzumuje více soli. 39 procent žen 50 procent mužů sní více než 10 gramů soli denně, 15 procent žen a 23 procent mužů dokonce více než 15 gramů denně.

Sůl jako zdravotní riziko

Pokud pravidelně konzumujete větší množství soli, riskujete zdravotní problémy. Postihnout vás tak může především vysoký krevní tlak, který je zase jedním z největších rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Několik studií také ukazuje, že zvýšená konzumace soli může zvýšit riziko rakoviny žaludku a narušit imunitní systém.

Na základě nové americké studie vědci vidí jako problém i klasické přisolování pokrmů. Podle hlavního autora a odborníka na výživu Lu Qi to tvoří 6 až 20 procent celkového denního příjmu soli. Účinek soli můžeme trochu zmírnit tím, že budeme jíst více ovoce a zeleniny. Protože dalším výsledkem studie je, že i ti lidé, kteří jedí hodně soli, mají o něco nižší riziko úmrtí, pokud zároveň jedí hodně ovoce a zeleniny. 

Takže bychom měli přestat solit?

Je tedy obecně zdravější nejíst sůl vůbec? Bohužel ne – příliš málo soli může mít i zdravotní následky. Abychom mohli regulovat rovnováhu tekutin v našich tělesných buňkách, potřebujeme chlorid sodný obsažený v kuchyňské soli. Před lety kanadská studie ukázala, že dieta s velmi nízkým obsahem soli může vést ke kardiovaskulárním problémům i u lidí s normálním krevním tlakem. 

Naopak jen výrazně zvýšená spotřeba – v tomto případě zhruba od dvanácti gramů soli nebo pěti gramů čistého sodíku – vedla k infarktu a mozkové mrtvici. V důsledku toho je dieta s nízkým obsahem soli vhodnější pro lidi, kteří již bojují s vysokým krevním tlakem a konzumují hodně soli.

Abyste konzumaci poněkud omezili, je nejlepší jíst vyváženou stravu bohatou na vlákninu a spoléhat se na ovoce a zeleninu, ale také například celozrnné produkty a ořechy. Rychlé občerstvení a podobně by mělo být na našem jídelníčku jen výjimečně.

Zdroj: www.dge.de/wissenschaft/faqs/salz/#c2591





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat