Prostreno.cz

Když vám zdravá zelenina nedělá dobře

Zelenina je sice nabitá cennými živinami, ale ne každý ji může beztrestně jíst. Proč po ní bolí žaludek a co všechno může změnit trochu jiný způsob její přípravy?

Zeleninu, která překypuje prospěšnými látkami a dá se připravit na nepřeberné množství způsobů, nabízí každý supermarket. Světová zdravotnická organizace doporučuje, abychom denně zkonzumovali zhruba 270 gramů, čímž si prý vylepšíme kondici a můžeme se tak vyhnout řadě chronických chorob (1). Nic proti této dobře mířené radě, ale ne vždycky jde zmíněné dávkování bez obtíží dodržet. Víte o tom svoje?

Ach, je mi nějak divně!

„Pokud k zelenině zaujímáte negativní postoj, a to kvůli gastrointestinálním problémům, které vám způsobuje, nejste sami,“ upozorňuje americká registrovaná výživová poradkyně Elaina Efird s tím, že potraviny bohaté na vlákninu mohou jedincům s citlivým žaludkem přivodit velké nepohodlí, což ve své praxi vídá běžně (2). Podobné zkušenosti má i další americká nutriční terapeutka Sarah Schlichter. „Jestli se po konzumaci zeleniny cítíte nafouklí, trpíte plynatostí nebo nevolností, váš žaludek má pravděpodobně potíže s jejím trávením,“ potvrzuje tato specialistka.

Chce to jiné vaření?

„Nepodceňujte příznaky, jako je zácpa či naopak průjem, stejně jako bolesti břicha. Dochází k nim tehdy, když zelenina nedělá vaše střeva šťastnými,“ radí jmenovaná odbornice Sarah Schlichter. Ta ale zároveň připouští, že to může změnit způsob její přípravy. „Vařte ji o něco déle a zkuste k ní přidat specifické přísady, kupříkladu maso nebo olej, protože tuky zvýší vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a delší tepelné zpracování zase rozbije hůře stravitelnou rostlinnou vlákninu,“ vysvětluje expertka. Při eliminaci zeleninových břišních potíží vám dle jejích slov může pomoci i zvýšený pitný režim, neboť tekutiny urychlí a usnadní průchod potravy trávicím systémem. To stojí za pokus, nemyslíte?

Zdroj: (1) www.apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/325828/EMROPUB_2019_en_23536.pdf, (2) www.wellandgood.com/sweet-cherries-northwest-cherry-growers/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat