Prostreno.cz

Brokolice a špenát chrání plíce před astmatem

Brokolice i opomíjený špenát vám zprostředkuje zázračný vitamin K. Ten není dobrý jen na krevní srážlivost a hojení ran, jak se doteď předpokládalo. Zjistilo se, že ochraňuje také plíce před nemocemi a zlepšuje jejich funkce i kapacitu.

Zelenina? Ať už si o ní myslíte cokoli, je to hotový zázrak. Obsahuje spoustu prospěšných látek, a to včetně hojného množství vitaminu K, který je zvláště přínosný pro plíce. Podle nedávné studie zveřejněné v magazínu ERJ Open Research (1) může zejména konzumace špenátu a brokolice podpořit funkce celé dýchací soustavy. Dáte těmto potravinám zelenou? Směle do toho!

Nová éra „káčka“

Autoři zmíněného výzkumu, kterými jsou dánští vědci, zjistili, že lidé s nízkou hladinou vitaminu K mají výrazně větší pravděpodobnost špatné funkce plic a mnohem častěji trpí astmatem, sípáním a chronickou obstrukční plicní nemocí. A to je zcela nová informace, neboť se doteď předpokládalo, že tento vitamin, který se mimochodem nachází i v rostlinných olejích a obilných zrnech, souvisí jen s hojením ran, srážlivostí krve a stavbou kostí.

Zaměřeno na nádech i výdech

Do studie bylo zahrnuto přes čtyři tisíce lidí ve věku od 24 do 77 let, kteří absolvovali test plicních funkcí a dýchání zvaný spirometrie. Ten měří, kolik vzduchu mohou plíce vdechnout a vydechnout, a také to, jak snadno a jak rychle může člověk vzduch z plic „vyfouknout“. Všichni respondenti poskytli také vzorek krve zaměřený na marker nízkých hladin vitaminu K, přičemž vyplnili i dotazník týkající se jejich zdravotního stylu. Získané poznatky byly skutečně všeříkající.

Doporučená denní dávka

Ukázalo se, že osoby s nedostatkem vitaminu K si ve většině případů skutečně stěžují na ono zmíněné sípání a vysoké procento z nich také sužovalo astma. A to není náhoda. Jak jste na tom s „káčkem“ vy? Podle lékařských doporučení je jeho adekvátní příjem 90 mcg pro ženy a 120 mcg pro muže (2). Není od věci věnovat mu větší pozornost…

Zdroje: (1) www.openres.ersjournals.com/content/early/2023/06/29/23120541.00208-2023, (2) www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat