Prostreno.cz

Pinto fazole mají pozoruhodné vlastnosti

Ideální velikost, moučná struktura a výrazná chuť. Tohle mají fazole pinto, které zasytí žaludek, u čehož uklidní vyšponované nervy, dodají energii a podpoří funkce svalů.

Tuhle jste v obchodě narazili na fazole pinto? Možná vás jejich název zaujal a říkáte si, v čem se tyhle fazole od těch „obyčejných“ mohou lišit. Inu, pár věcí by tu bylo.

Výraznější poškádlení chuťových buněk

Strakaté fazole pinto mají podle kulinářských nadšenců střední, a tedy i naprosto ideální velikost, díky které se skvěle hodí do polévek, pomazánek, salátů, kaší i tortillových náplní. Oproti běžné klasice mívají moučnější strukturu a výraznější pikantnější chuť. Co se týká nutričního profilu, i tady je spousta zajímavostí.

Zdroj draslíku, který skvěle zasytí

Mezi nejvýznamnější účinky draslíku patří normalizace tlaku a tedy i podpora celého kardiovaskulárního systému, přičemž předchází rozvoji ledvinových kamenů a slouží jako prevence cévních a mozkových příhod. Zachovává však i zdravé kosti a svaly, což mu přidává na ještě větší důležitosti. Zmíněné fazole jsou jako zdroj tohoto minerálu skutečně bohaté, neboť ze 100 gramové porce načerpáte draslíku přibližně 275 miligramů.

Chutný lék na únavu

Také s příchodem podzimu zoufale postrádáte energii a pocit neustálé vyčerpanosti vás připravuje i o dobrou náladu? Existuje lék, který to dokáže spravit. Ano, jde o uvedený druh luštěnin, neboť kromě draslíku překypuje i hořčíkem. Ten je, jak známo, klíčový pro produkci energie, ale pověstný je i svými antidepresivními účinky.

Zvýšená ochrana před rakovinou

Katechin, kvercetin nebo kaempferol. O čem přesně je řeč? No přece o zázračných antioxidantech, které neutralizují škodlivé volné radikály, krotí oxidační stres, zpomalují proces stárnutí a omezují pravděpodobnost chronických chorob, a to včetně rakoviny. Všechny tyto látky, a to v hojném množství, naleznete v pinto fazolích. Protože poskytují i štědrou dávku bílkovin, do zdravého životního stylu i fitness režimu krásně zapadnou.

Zdroj: www.realsimple.com/health-benefits-of-pinto-beans-7852889





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat