Prostreno.cz

Když váš digitální detox nefunguje

Abstinovat od technologií několik hodin? Nebo dokonce dní? To prý duševní pohodě příliš neprospěje, byť se tomu doteď věřilo. Jak si zdravý rozum zachovat jinak a lépe?

Ať už je to prostřednictvím sociálních médií nebo způsobu, jakým se učíme, pracujeme, cvičíme nebo se bavíme, technologie je obrovskou součástí dnešního moderního života. A přesně to je asi ten důvod, proč mnoho lidí tráví na internetu obrovské množství času. Jenže bez následků se to bohužel neobejde.

Žádný kloudný spánek ani pohyb

Zhoršená kvalita spánku, extrémní námaha očí, bolesti hlavy, kognitivní změny, snížená úroveň fyzické aktivity i vyšší pravděpodobnost depresí. Tohle jsou prý hlavní negativní účinky nadměrného využívání mobilních telefonů i tabletů (1). Už nějakou dobu se doporučuje občasný digitální detox, který je pro psychiku něco jako balzám. Tedy, říká se to. Ovšem vědci tomu nějak přestali věřit.

Místo abstinence raději rozvaha

Poznatky nedávné studie (2) informují o tom, že naprosté on-line přerušení připojení je nejen nepraktické, ale i neúčinné. „Technologie používáme příliš dlouho na to, abychom od nich mohli a dokázali s klidem abstinovat,“ myslí si australská kyberpsychologická konzultantka Jocelyn Brewer, podle které je myšlenka na několikadenní digitální detox super neužitečná (3). Tato expertka má jiný návod, jak prospět svému duševnímu zdraví „Místo toho, abychom se nutili být offline, je mnohem efektivnější zvážit, co s technologiemi vlastně děláme. Náš mozek má více než 100 miliard neuronů, které opravdu tvrdě pracují na zpracování a pochopení našeho světa. Každý člověk, který vezme do ruky jakýkoli druh digitálního zařízení, by si měl být více vědom toho, co tímto způsobem konzumuje,“ vysvětluje jmenovaná expertka. Jinými slovy – nemusíme se technologií úplně vzdávat, stačí, když více popřemýšlíme nad tím, zda jsou nám ty hromady informací k užitku, na základě čehož je možná trochu omezíme.

Zdroje: (1) www.reidhealth.org/blog/screen-time-for-adults, (2) www.oii.ox.ac.uk/news-events/digital-detoxing-doesnt-necessarily-improve-personal-well-being-new-study-finds/, (3) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/advice/digital-nutrition





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat