Prostreno.cz

Vznik a následky krevních sraženin

Krevní sraženiny jsou užitečné pro tělo při hojení poranění, ale mohou být smrtelné, pokud se objeví v cévách. Mohou způsobit plicní embolii, srdeční infarkty a mrtvice. Krevní sraženiny vznikají v důsledku tuhnutí tekuté krve do pevné formy.

Krevní sraženiny jsou v podstatě užitečné pro tělo, když dojde k poranění. Srážením krve dochází k zastavení krvácení, a je tak spuštěn proces hojení. Nicméně, krevní sraženina může být smrtelně nebezpečná, pokud se objeví ve vašich cévách, a pracuje proti vašemu tělu. Může dojít k plicní embolii, srdečním infarktům a mrtvicím –⁠⁠⁠⁠⁠ všechny tyto stavy jsou akutní a vyžadují okamžitou lékařskou pomoc [1].

Jak dochází ke vzniku krevních sraženin?

V procesu tvorby krevních sraženin hraje roli řada faktorů. Pokud je krevní oběh pomalý, nebo je krev příliš hustá, mohou se tvořit shluky krevních buněk. Tyto shluky pak mohou ve vašich cévách vytvořit pevnou hmotu –⁠⁠⁠⁠⁠ krevní sraženinu. K tomu může přispět celá řada faktorů, včetně genetických predispozic, životního stylu nebo určitých zdravotních problémů [2].

Symptomy krevních sraženin

Bolest nohy

Bolest nohy je často přehlíženým symptomem krevní sraženiny, zejména pokud je spojena s dlouhým obdobím sezení a nehybnosti, například během cestování nebo kvůli příliš dlouho strávenému času u počítače. Bolest nohou způsobená krevní sraženinou může být někdy zaměněna za obvyklé křeče nohou, ale bolest obvykle přetrvává a je doprovázena dalšími symptomy, jako je otok nebo pocit tepla v dané oblasti. Je důležité vědět, že pokud je taková sraženina v noze ignorována, může se uvolnit a dostat se do oběhu, kde může způsobit vážné problémy, jako je plicní embolie [3].

Otok

Otok v noze nebo kotníku může být jiným příznakem krevní sraženiny. Pokud je krevní oběh v dolních končetinách omezen kvůli krevní sraženině, může se tekutina hromadit, což způsobuje otok. I když otok může mít mnoho příčin, pokud je doprovázen jinými příznaky krevní sraženiny, jako je bolest nebo zatuhnutí, je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc [4].

Začervenání a citlivost

Začervenání a citlivost kůže může být příznakem krevní sraženiny, která se nachází blízko povrchu kůže. Tento stav se nazývá povrchová tromboflebitida. Kůže kolem krevní sraženiny může být na dotek teplá a citlivá. Začervenání je obvykle lokalizováno a může se objevit jako bledě červený pruh podél průběhu žíly, kde je krevní sraženina [5].

Dýchací obtíže

Dýchací obtíže mohou znamenat, že se krevní sraženina uvolnila a dostala se do plic, což je stav nazývaný plicní embolie. Ta je velmi vážná a potenciálně život ohrožující. Dýchací potíže mohou být doprovázeny bolestí na hrudi nebo zvýšeným srdečním tepem. Pokud pacient pociťuje náhlé silné dušení bez zjevného důvodu, měl by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc [6].

Bolest na hrudi

Bolest na hrudi je dalším vážným symptomem krevní sraženiny, který by měl být brán velmi vážně. Silná nebo náhlá bolest na hrudi může znamenat, že se krevní sraženina uvolnila a dostala se do srdce, což může způsobit srdeční infarkt. Bolest na hrudi spojená s krevní sraženinou může být také doprovázena dušností, křečemi, závratěmi nebo dokonce mdlobou. Jedná se o nouzovou situaci, která vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc [7].

 

Zdroje:

[1] https://www.webmd.com/dvt/blood-clots, [2] https://www.nhlbi.nih.gov/health/clotting-disorders/how-blood-clots, [3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deep-vein-thrombosis/symptoms-causes/syc-20352557, [4] https://www.webmd.com/dvt/deep-vein-thrombosis-dvt-symptoms-diagnosis, [5] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombophlebitis/symptoms-causes/syc-20354607, [6] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/symptoms-causes/syc-20354647, [7] https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-heart-attacks





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat