Prostreno.cz

Vedlejší účinky časté konzumace červené řepy

Červená řepa má velmi nízký obsah tuku, je plná vitaminů, minerálů a prospěšných antioxidantů. Má ale i pár stinných stránek. Jakých? Tohle hrozí při nadměrné konzumaci!

Řepa se vyznačuje svou zářivě červenou nebo fialovou barvou, ale některé odrůdy mohou být i žluté a bílé. Nabízí mnoho zdravotních benefitů. Je skvělým zdrojem vlákniny a různých fytochemikálií, které ochraňují tělo před nemocemi. Jeden šálek vařené řepy poskytuje asi 3 gramy bílkovin, 17 gramů sacharidů a 3,4 gramu vlákniny. Obsahuje také vitaminy C, K a betakaroten (2). Avšak, i přes všechny její benefit pro zdraví, existují určitá rizika spojená s její konzumací. Před čím lékaři varují?

Ledvinové kameny

Po konzumaci řepy si mohou někteří lidé všimnout změnu barvy moči nebo stolice na červenou či růžovou. Tento jev se nazývá beeturie a postihuje asi 10 až 14 procent lidí, je však neškodný. Řepa však obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, která nepříznivě ovlivňuje metabolismus vápníku, navíc přítomné šťavelany při časté konzumaci poskytují základ pro vznik močových a ledvinových kamenů (1). 

Alergie a dna

Navíc existují lidé, kteří trpí alergií na řepu. Mezi časté projevy patří kožní vyrážky, svědění v ústech nebo otoky jazyka či krku. Výjimečně se mohou objevit i vážnější alergické reakce vedoucí k anafylaxi. Nadměrná konzumace řepy může také zvyšovat riziko vzniku dny, lidově pakostnice, jež vzniká hromaděním kyseliny močové (3).

Převažují rizika nad benefity?

Nicméně, výhody konzumace řepy stále převažují nad jejími potenciálními negativy. Řepa je také oblíbená u sportovců nebo těch, kteří praktikují vysoce intenzivní cvičení, neboť pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje průtok kyslíku v těle. Na závěr by se dalo říci, že je dobré konzumovat řepu s mírou, aby se využily její zdravotní výhody a minimalizovala se potenciální rizika (2).

Doplňky z řepy se často užívají z toho důvodu, že snižují krevní tlak. Řepu zároveň milují všichni sportovci nebo ti, kteří praktikují vysoce intenzivní cvičení, kupříkladu běh, sprint, plavání či jízdu na kole. Dusičnany v řepě totiž pomáhají uvolnit krevní cévy, podporují vazodilataci, zvyšují průtok kyslíku a podle některých vědců dokonce zlepšují vytrvalost (4). Tak si nechte chutnat.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146511/, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Řepa_červená, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4221885/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat