Prostreno.cz

Božské kaki je vhodné při dietě, neobsahuje téměř žádný tuk

Pokud jde o ovoce, matka příroda je štědrá a vynalézavá. Třeba takové kaki, oranžové plody, kterým se daří v orientálních tropických deštných pralesech, můžete i při dietě. Mají nízký obsah kalorií, neobsahují téměř žádný tuk a jsou plné vody!

Kaki, plody ovocného stromu tomelu japonského z čeledi ebenovitých, jsou bohaté na vitaminy C, A, E, K, B a minerály, jako je draslík, hořčík, vápník, fosfor, mangan, železo, měď a antioxidanty, Obvykle bývají světle nažloutlé, oranžové až tmavě načervenalé a mají delikátní příchuť – jemnou sladkou a medovou. Konzumují se převážně čerstvé, ale dají se použít i na vaření kari, omáček, ovocných džemů a pečení. Skvělé jsou třeba v koláčích i různých jiných dezertech. S čím vším vám mohou pomoci?

Kaki zmírňuje zánět

Kaki patří k zásobárnám vitaminu C a také flavonoidů, které mají silné antioxidační účinky, jež chrání tělo před nemocemi, působí proti volným radikálům a odstraňují toxiny (1). Mohou tak zmírňovat zánět a bojovat proti sezónním infekcím kašle, nachlazení, horečky a chronických poruch typu cukrovka či artritida.

Podporuje zdraví srdce

Zdravé nenasycené tuky a dietní vlákna regulují hladinu cholesterolu, a jsou tak skvělým doplňkem stravy pro posílení zdraví srdce (2). Navíc, s významným množstvím draslíku, plody kaki snižují tlak v tepnách, účinně snižují vysoký krevní tlak, udržují normální srdeční rytmus a zabraňují hypertenzi a arytmii.

Zmírňuje poruchy trávení

Bohatství vitaminů skupiny B – B1, B2, B3 a rozpustné vlákniny přináší vynikající výhody pro trávicí zdraví. Zatímco vitaminy B regulují rozklad uhlohydrátů, bílkovin a tuků pro optimální metabolismus a energetické hladiny, vláknina pečuje o nerušené pohyby střev, odvrací problémy s nadýmáním či zácpou. Polyfenoly zase vykazují antimikrobiální vlastnosti (3). Prostě výhra!

Obohacuje texturu kůže

Kaki je doslova nabité sloučeninami omlazujícími kůži, takže se spojuje s kožními strastmi. Vitaminy C a E a antioxidanty působí při akné, tmavých skvrnách, jizvách a předčasném stárnutí pleti. Někteří jedinci však mohou být na tyto plody alergičtí. V takových případech se objevuje nevolnost, nebo dokonce anafylaktický šok, jinak se tomuto šťavnatému zázraku nedá upřít, že jeho začlenění do stavy podporuje zdraví i krásu, tak jej rozhodně nenechávejte v regálech obchodů. Byla by to velká škoda!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522042241, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7412100/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat