Prostreno.cz

Zdravé pozdní svačiny, které uspokojí noční touhy bez nepříznivých účinků na spánek

Občerstvení v pozdní noci je známé tím, že narušuje spánkové vzorce. Nutně to tak ale nemusí být. Pokud zvolíte správné a chutné potraviny, váš odchod do peřin nic neohrozí. Dáte přednost jogurtu či kustovnici?

Přes den jídlu moc nedáte a večer vás to dohání. Čokoláda, tučné sýry, smažené bramborové lupínky, solené oříšky… Inu, noční mlsání je zrádné. Konzumace tučných, slaných či sladkých pokrmů se spojuje s poruchami spánku (1). Patříte k těm, kdo nevědí, co si v poslední části dne dopřát? Tyhle chutné „kápézetky“ jsou tou správnou volbou!

Banán s mandlovým máslem

Banán potřený lžičkou mandlového másla je perfektní svačina, která kombinuje uklidňující účinky hořčíku a draslíku v banánech s uspokojivým bohatstvím mandlového másla. Toto kombo nabízí skvělou směs komplexních uhlohydrátů a zdravých tuků, jež mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi po celou noc a zabránit rannímu (vlčímu) hladu.

Kiwi

Četné studie odhalily (2), že kiwi obsahuje mnoho lékařsky užitečných sloučenin, mezi nimiž mohou být antioxidanty a serotonin – koktejl látek prospěšný při léčbě poruch spánku. Dejte si vždy hodinu před spaním dva plody kiwi, rychleji usnete, aniž byste svoje tělo jakkoli zatížili.

Goji (kustovnice čínská)

Červené plody kustovnice čínské zvané goji jsou plné vitaminů A a C, vlákniny a železa. I ony mají potenciální výhody. Vědci prokázali (3), že jejich každodenní konzumace po dobu 14 dnů zvyšuje subjektivní pocity celkové pohody, zlepšuje neurologický/psychologický výkon a gastrointestinální funkce, zároveň podporuje kvalitu spánku a snadné probouzení.

Řecký jogurt

Vápník, bílkoviny a zdravé tuky, které lze nalézt třeba v řeckém jogurtu či mandlovém mléce, udržují hlad na uzdě a nepodílejí se na rapidním pádu hladiny cukru v krvi. Řecký jogurt smíchejte s ovocem, ještě chvíli se dívejte na svůj oblíbený televizní pořad a následně se odeberte do ložnice.

Na co si dát pozor?

Při oddávání se pozdním nočním svačinám je důležité dbát na kontrolu porcí a načasování vašeho občerstvení. Jezte asi tak hodinu před spaním, od odpoledních hodin již nepijte nápoje obsahující kofein a omezte konzumaci alkoholu. Jakkoli je sklenička vína u filmu lákavá, alkohol narušuje tzv. REM fázi spánku, což je snová fáze nutná pro regeneraci a pořádný odpočinek.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7334763/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21669584/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18447631/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat