Prostreno.cz

Složení krabích tyčinek pod drobnohledem

Máte rádi surimi tyčinky? Jíte je v domnění, že konzumujete výrobek pouze a jen z krabího masa? Tak to vás velice zklameme!

I přesto, že prodejci uvádějí, že se jedná o tyčinky z kraba, skutečné krabí maso neviděly ani z velké dálky. A to bez ohledu na podobnou barvu i vůni. Nejste však jediní, kdo se nechá napálit.

Tyčinky jsou známé svojí typickou oranžovou a bílou barvou, která je evokuje skutečné krabí maso. Ale oprvadu jen evokuje. Již z názvu vyplývá, že tyčinyk obsahují maso surimi. Jedná se o název pro pastu z rozdrceného rybího nebo jiného masa, například z tresky. Pokud je dobře vykostěné a zpracované, přidávají se k němu různé přísady, jež imitují vůni a chuť krabů, a následně se to celé formuje do známých tyčinek, které jsou chutné a poměrně levné – první indicie „podvodu“. Výrobci však k surimi přidávají ještě další přísady, které napodobují krabí vůni a chuť. Celá hmota je poté tvarována do podoby tyčinek. Právě ta rafinovaná chuť a nízká cena těchto krabích tyčinek je považována mnoha spotřebiteli za velkou výhodu (1).

Vydařená náhražka

Všichni víme, že mnoho potravin pocházejících z moře nestojí pár korun. Jen si vezměte, za kolik se prodávají chobotnice, krevety či humr. Krab je také jedním z těch, kdo se nedá považovat za levnou „položku“, takže pokud by uvedené tyčinky skutečně obsahovaly pravé krabí maso, byly by minimálně jednou tak drahé. A právě proto tyhle napodobeniny mnoho příznivců chválí a považují je za fenomenální nápad, který nezatíží rodinný rozpočet.

Pro dobro imitací však nehovoří jen nízká cena, ale i praktičnost. Udává se, že „fake krab“ je mnohem univerzálnější než skutečné krabí maso a hodí se pro experimentování v kuchyni. Mezi další výhody patří nižší obsah cholesterolu (2).

Odborníci na výživu totiž uvádějí, že skutečný krab je směsí právě cholesterolu a navíc ještě sodíku, zatímco ten falešný v tomto případě dosahuje nižších hodnot. Zároveň prý druhý jmenovaný a taky levnější obsahuje méně kalorií a nasycených tuků. No, teď už to možná nezní tak hrozně (2). Ale nenechte se mýlit.

Je třeba si také uvědomit, že tyto tyčinky jsou produktem vysokého zpracování a obsahují různé umělé přísady a dochucovadla. Přestože mohou být skvělou alternativou pro ty, kteří mají rádi mořské plody, rozhodně by neměly nahrazovat pravidelnou konzumaci skutečných ryb a mořských plodů, které jsou bohatým zdrojem důležitých nutričních látek.

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119317092?via%3Dihub, (2) www.healthline.com/nutrition/imitation-crab, názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat