Prostreno.cz

Důkladné čištění zubů může odvrátit demenci

Když člověk čistění zubů trochu „fláká“, začne se mu v ústech hromadit zubní plak, který podporuje rozvoj nejen zánětlivého onemocnění dásní, ale i Alzheimerovy choroby.

Důkladné čištění zubů není důležité jenom pro krásný hollywoodský úsměv. Odborníci neustále zdůrazňují, že špatná ústní hygiena podporuje rozvoj demence, proto je udržování zdravých dásní nejlepší formou prevence.

Neznalost neomlouvá

„Veřejnost si musí více uvědomovat spojení mezi ústní dutinou a kognitivními schopnostmi,“ upozorňuje profesor stomatologie Chia-Shu Lin působící na Tchajwanské univerzitě (1). Jeho tým nedávno analyzoval 28 systematických přehledů vztahu mezi orálním zdravím a kognitivní dysfunkcí a vyzval vědce, aby souvislost mezi těmito dvěma faktory objasnili.

Ze zánětu nikdy nekouká nic dobrého

Odpovědí je rozsáhlá studie (2), jejíž poznatky prokázaly, že nedostatečná dentální hygiena způsobuje systémový zánět, jenž má na mozek doslova zhoubné účinky. „Celé tělo bojuje i proti množícím se bakteriím v ústech, což vyčerpává také imunitní systém, který je jimi vyprovokován,“ vysvětluje nizozemská profesorka geriatrické stomatologie Anita Visser (3). Diagnóza parodontitidy podle ní výrazně zvyšuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby, kterou jenom ve Spojených státech trpí bezmála šest milionů lidí (4). Necelých 70 procent pacientů ve věku 65 let a starších souběžně trpí onemocněním dásní. A to není náhoda, myslí si jmenovaná lékařka.

Mocná síla kartáčku a nitě

Parodontitická nemoc se vyvíjí kvůli hromadění zubního plaku. Tato lepkavá tekutina obsahuje mikroorganismy způsobující rozklad sacharidů na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu. Plak rovněž napadá vazivové tkáně, proto poškozuje upevnění zubů v kostech. Jeho rozvoji předchází zmíněné poctivé čistění zubů a používání zubních nití a ústních vod.

Zdroje: (1) www.newsweek.com/dentist-warns-brushing-teeth-dementia-1860371, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35708472/, (3) www.washingtonpost.com/wellness/2023/09/21/teeth-gums-oral-health-dementia-alzheimers/, (4) www.cdc.gov/aging/publications/features/Alz-Greater-Risk.html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat