Prostreno.cz

Zdravotní účinky jablek válcuje kiwi

Když si dnes kousnete do kiwi, zlepšení nálady a psychickou harmonii zaregistrujete už za čtyři dny. V čem to vězí? Zase se prokázalo, že vitamin C dokáže zázraky. A toto ovoce ho má na rozdávání!

Kdo denně jablko jí, ten k doktorovi nechodí. Tedy, alespoň se to říká, čemuž teď už zřejmě odzvoní. Toto preferované ovoce z výsluní vyšouplo kiwi, které prý zdraví, zejména to psychické, napraví ani ne za týden.

Trochu jiné antidepresivum

Nic proti starému dobrému jablíčku, ale co se týká jeho výhod, tak ty cizokrajnému kiwi nemohou konkurovat. Novozélandští vědci na základě své poslední studie (1) přišli na to, že jeho konzumace s náladou svede hotové divy, a to za pouhé čtyři dny. „Je báječné, když se nyní lidé dozví, že i tak malé změny, jako je přidání této potraviny do jídelníčku, mohou podpořit jejich každodenní duševní rovnováhu,“ pochvaluje si hlavní autorka Tamlin Conner, která na jisté tamní univerzitě působí jako profesorka psychologie. Báječné účinky zmíněného chlupatého plodu se odvíjejí od vysokého podílu obsaženého vitaminu C, který má prý na náladu a celkovou vitalitu obrovský vliv.

Důkazy nelžou!

Celý výzkum probíhal tak, že po dobu osmi týdnů zúčastnění dobrovolníci rozdělení do tří skupin dostávali placebo, doplněk stravy s vitaminem C nebo dvě kiwi. Poté byli požádáni, aby odborníky informovali o svém rozpoložení, hladině energie, kvalitě spánku a míře fyzické aktivity.

„Ačkoli naši účastníci měli již od začátku dobré duševní zdraví, a tedy i malý prostor pro zlepšení, přesto přínosy kiwi uvedli. Skupina zaznamenala rozdíl už po čtyřech dnech, maximální účinek kiwi se dostavil za dva týdny,“ popisuje vědecký výzkumník Ben Fletcher, který se na výzkumu podílel. Dlužno dodat, že tenhle šťavnatý dáreček v sobě skrývá i další benefity zahrnující podporu trávení i kardiovaskulárního systému, silný antioxidační potenciál a úlevu od symptomů astmatu (2).

Zdroje: (1) www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/smartphone-survey-data-reveal-the-timecourse-of-changes-in-mood-outcomes-following-vitamin-c-or-kiwifruit-intervention-in-adults-with-low-vitamin-c/A11392F65C78C20A7C2FA8BA1B5B7AAC, (2) www.webmd.com/diet/health-benefits-kiwi





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat