Prostreno.cz

Bobkový list rozhodně není obyčejným kořením

Bobkový list vypadá poměrně nudně, ale vzhled pouze klame. Zastavuje záněty, žaludeční nevolnost, migrénu i tvorbu lupů. Zpomaluje stárnutí, snižuje riziko rakoviny a srdečních chorob!

Bobkový list, známý také jako vavřínový list, je oblíbené koření používané v mnoha světových kuchyních. Tento voňavý lístek pochází z bobkového stromu, který pochází z východního Středomoří. Kromě toho, že bobkový list dodává receptům jedinečnou chuť, je také plný zdravotních účinků (1).

Sbohem, otravná migréno

Bobkový list je známý pro své zdravotní přednosti, včetně ulevování od migrény, snižování stresu a úzkosti a podporování zdraví srdce. List obsahuje mnoho minerálů, jako je měď, draslík, kalcium, mangan, železo, selen a zinek, stejně jako vitaminy A, C, E, B6 a folát (1).

Dokonalé trávení

Jeho léčebné schopnosti jsou dobře známy ve světě bylinné medicíny. Bobkový list je například používán jako tradiční lék pro léčení problémů s trávením, jako je plynatost a nadýmání. Také má antiinfekční vlastnosti a je považován za přirozený lék proti nachlazení a rýmě (2).

Zánět nemá šanci

Bobkový list obsahuje také silné antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Studie (2) ukázaly, že antioxidanty v bobkovém listu zpomalují proces stárnutí a chrání tělo před rakovinou.

Cukr se schová

Navíc použití bobkového listu jako koření v pokrmech může přispět k lepší kontrole hladiny cukru v krvi u diabetiků. Listy také obsahují látky, které pomáhají i snížit hladinu špatného cholesterolu (3).

Co s ním v kuchyni

Ačkoli je bobkový list většinou známý jako koření, může být také užíván v čaji. Tento list se často přidává do horké vody jako bylina, která prý pomáhá léčit nespavost.

Na závěr, bobkový list je užitečné a zdravé koření v kuchyni, které je ideální přírodní doplněk. S jeho jedinečnou chutí a vůní, spolu s jeho mnoha pozitivními účinky na zdraví, je bobkový list skvělý způsob, jak obohatit chuť jídla a zvýšit své celkové zdraví. Příště, když si připravíte svůj oblíbený recept, nezapomeňte přidat trochu bobkových listů. Budete překvapeni, jak mohou tyto malé, ale výživové listy obohatit vaši kuchyň a zdraví.

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Bobkový_list, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat