Proč si dneska dát vývar z batátů?

Batáty můžou být novou zázračnou zeleninou přispívající k hubnutí lidí konzumujících příliš kalorickou stravu. Japonští vědci tvrdí, že vývar z nich pomáhá odbourávat tuky v podkoží a snižuje hladinu nezdravého cholesterolu a triglyceridů v krvi. To, co každý po vaření batátů vylije do odpadu, může být novou zázračnou dietou.

Vědci z Japonska zjistili, že vařením batátů se voda obohatí o peptid, který při konzumaci výrazně snižuje apetit, pomáhá odbourávat tuky a také snižuje hladinu triglyceridů a nezdravého cholesterolu v krvi.

Tým doktora Kodžiho Išigury prokázal účinky batátových peptidů na pokusných zvířatech, jimž podával vývar z batátů. Hlodavci byli krmeni stravou bohatou na tuky, část dostávala vývar, část čistou vodu. Jedinci, kteří dostávali vodu, byli po měsíci výrazně obéznější, měli vyšší hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi a ztučnělá játra. Naopak myši, které dostávaly batátový vývar, zhubnuly, měly nízkou hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi a také méně hladového hormonu leptinu, který nutí savce jíst.

„Běžně vyléváme obrovské množství vyvařené vody z batátů… Byli jsme překvapeni, že peptid z batátů, který se vyvařuje do vody, snížil množství tuků u myší… Tuto vodu bychom tak mohli využít místo vylití pro naše lepší zdraví,“ míní doktor Išiguro.

Vsaďte na luštěniny

Batáty nejsou jediní zástupci rostlinné říše, kteří se ocitli v hledáčku výzkumníků v souvislosti s pozitivními vlivy na naši štíhlou linii. Podle kanadských vědců pomáhají lidem hubnout také hrách, fazole, cizrna a čočka. Jídelníček bohatý na luštěniny pomáhá spalovat nadbytečné kilogramy. Ale navíc je také prevencí jojo efektu, tedy zpětného přibývání na váze po výrazném zhubnutí.

Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a oligosacharidy. Rychle člověka zaplní a pocit plnosti vydrží dlouhou dobu. Navíc obsahují látky, které snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Pokud člověk do svého jídelníčku zařadí 130 gramů luštěnin denně, zhubne a nemusí se ani výrazněji trápit hladem.

„Tato nová studie dobře ladí s předchozími výzkumy, které prokázaly, že luštěniny zvyšují pocit nasycení o jednatřicet procent, což může vést ke snížení celkového příjmu potravy,“ tvrdí profesor Russell de Souza z Toronta.

Pravidelná každodenní konzumace luštěnin souvisí s pětiprocentním snížením hladiny nezdravého cholesterolu v krvi. A to má zásadní vliv na zdraví srdce a cév.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat