Co děti svým rodičům nikdy neodpustí

Někdy v každodenním chaosu ztrácíme nervy. Aby se všichni měli dobře a nikdo se necítil zraněný, měli bychom si jisté výroky ušetřit a nějakému chování se vyhnout.

Jako rodiče myslíme na blaho naší rodiny téměř ve všem, co říkáme a děláme. Především blaho našich dětí. Nikdo však není dokonalý a imunní vůči chybám. V každém případě je hranice mezi výchovnými opatřeními a zraňujícím chováním někdy velmi úzká. Někdy se řekne nebo udělá něco, co může křehkou dětskou duši zranit.

Nechceme zvyšovat již tak obrovský tlak na rodiče. Někdy ale v každodenním chaosu ztrácíte přehled a nervy. Aby nikdo nebyl zraněný nebo se necítil opomíjený, dali jsme dohromady následující věci.

Uznání

Děti jsou emocionálně zraněné, když necítí, že je rodiče berou vážně. Zvláště sebevědomí dětí velmi trpí, když neustále slyší, že říkají nebo dělají něco špatného. Názory dětí by měly být slyšet stejně jako názory dospělých.

Děti neustále vyžadují uznání a pozornost svých rodičů. Pokud jim to odepřete, požírá to jejich sebevědomí.

Sourozenci

Jisté znevýhodnění cítí také oproti svým sourozencům. „Tvoje sestra by to udělala lépe“ nebo „Podívej se, jak to udělal tvůj bratr“ dětem sděluje, že jsou méně hodné nebo ceněné. Každé dítě je jiné, a proto děti nikdy nesrovnávejte.

Tlak na výkon

Pokud se rodiče rádi chlubí největšími úspěchy dítěte, je to samozřejmě hezké, protože to ukazuje, jak jsou na dítě hrdí. Zároveň se ale zvyšuje tlak na potomky – aby toho dosáhli víc a byli lepší, aby mohli být jejich rodiče i nadále hrdí.

Málo času a hodně stresu

Někdy není jiná možnost a musíte děti umístit ke kamarádům, známým nebo příbuzným. Když se to ale stane pravidlem a už ne jen výjimkou, může to v dětech zanechat zvláštní pocit. Pozornost a uznání rodičů jsou zvláště důležité pro děti, zejména v mladém věku. To, že nemáte čas příliš často, vám ubírá sebevědomí. Rychle vzniká dojem, že máma s tátou na mě nikdy nemají čas.

Se zvyšujícím se stresem často klesá nálada a roste nervozita. Tady staršímu dítěti zabalit tělocvik, tam trénink dcery, některé dny jsou hrozné. Rodiče by přesto měli dát svým dětem pocit, že tento stres pro ně rádi podstoupí.

Pokud se rodiče neustále hádají, všimnou si toho i děti a často si to vyčítají. Místo toho, abyste jim předkládali hotovou věc s rozchodem, nebo rozvodem, měli byste si s nimi otevřeně promluvit.

Zodpovědnost, sliby a vlastní názor

Když dospělý něco slíbí, děti očekávají, že to dodrží. Pak jsou velmi zklamané, když jim rodiče slíbí kino nebo výlet, který se neuskuteční. Tím trpí především důvěryhodnost rodičů.

Nenuťte děti dělat něco proti jejich vůli. Sportovní kurzy, hudební lekce, exkurze – rodiče si myslí, že je dobré dítěti tyto možnosti nabídnout. Ale ne každé dítě je ochotné tyto věci dělat. Pokud ale rodiče o těchto věcech neustále rozhodují za své dítě místo s nimi, upírají jim vlastní názor. Dítě si pamatuje, že jeho názor nehraje roli.

Ticho, potlačované pocity a soukromí

Nikdy netrestejte děti mlčením. Každý, kdo děti ignoruje, nebo je trestá mlčením, v nich vyvolává pocit, že nestojí za nic. Nechat své pocity plynout nám pomáhá uvolnit frustraci, vyjádřit hněv a překonat problémy. Pokud nedokážete ukazovat city, nemůžete se naučit číst pocity druhých lidí.

Děti také potřebují místo, kam by se mohly schovat, kde si mohou ukládat věci, skrývat malá tajemství a někdy žít v chaosu. To jim říká, že mají náš respekt a důvěru.

Přání, pomoc a nezávislost

Dětská přání nejsou o nic méně důležitá než ta dospělácká. Každý má právo plnit si své sny. Nezesměšňujte tedy jejich představy, snižujete tím jejich sebevědomí a víru v sebe sama.

Neodbývejte je, pokud chtějí se svými sny pomoci nebo poradit. Bez ohledu na to, zda se jedná o batolata nebo teenagery, pokud dětem řeknete, že něco neumějí nebo by něco dělat neměly, ve většině případů svým rodičům uvěří. To má zásadní vliv na jejich nezávislost a sebevědomí.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat