Nepodceňujte zánět dásní. Bakterie z úst putují po celém těle

Zdravá ústní dutina je nejen estetická a příjemná pro okolí jejího majitele, ale je také nezbytná pro jeho pevné zdraví. Bakterie způsobující záněty dásní se totiž dostávají do krevního řečiště a putují po těle, které vážně poškozují. Kromě nemocí oběhové soustavy a poruch erekce vyvolávají také vážné změny v játrech. A jedince s nemocnými játry můžou dokonce zabít.

Podle dánských lékařů osoby, které mají játra postižena cirhózou, může zánět ústní dutiny zabít. Řádná ústní hygiena je tak pro ně nezbytná, protože předchází dalším komplikacím v už tak poškozeném orgánu. Jedinci se záněty dásní umírají dříve než ti, kteří mají sice také cirhózu, ale ústní dutinu jinak zdravou.

Cirhóza jater je sama o sobě neléčitelným onemocněním, zjizvení jater je trvalé a jeho následky lze pouze zmírňovat řádnou životosprávou. Patří k ní také péče o dutinu ústní. Doktorka Lea Ladegaardová Grønkjærová z Aarhuské univerzity prokázala, že právě bakterie způsobující záněty dásní vedou k předčasnému úmrtí u pacientů s cirhózou.

„Náš výzkum dokazuje, že vážný zánět dásní silně souvisí s vyšší úmrtností pacientů s cirhózou. Zánět dásní může fungovat jako trvalý zdroj bakterií, který působí záněty a zesiluje komplikace cirhózy,“ míní doktorka Ladegaardová Grønkjærová.

Podpora pro játra

Játra patří k těm nejdůležitějším orgánům, které se v našem těle nacházejí. Zastávají mnoho důležitých funkcí, a tak není od věci o ně pečovat. Třeba tím, že jim dopřejete dostatek následujících dobrot, které podporují jejich správnou činnost.

Česnek

Starý dobrý česnek nejenže aktivuje v játrech enzymy potřebné pro odbourávání toxinů, ale navíc působí i jako přirozený „čistič“ jater. Děkovat za to můžeme allicinu a argininu, dvěma mocným antioxidantům, jež česnek obsahuje.

Káva

Je to trochu záhada – vědci sice přišli na to, že dva šálky kávy denně dokáží snížit riziko některých vážných onemocnění jater, ale proč tomu tak je, zatím zůstává nejasné. Nicméně není třeba se příliš pídit po mechanismu účinku kávy, když víme, že funguje. Jen to s ní nepřežeňte!

Avokádo

Ještě jste tuhle exotickou plodinu stále nezařadili na talíř? Pak to udělejte! Kromě spousty pozitivních vlivů na náš organismus dokáže tahle superpotravina čistit játra. „Na vině“ je antioxidant glutathion, který chrání jaterní buňky před poškozením.

Kurkuma

Zdá se, že tohle koření dokáže prostě všechno. Ano, i prospívat játrům. Snižuje totiž míru poškození jater volnými radikály, kromě toho napomáhá tvorbě žluči a podporuje snazší trávení tuků.

Grapefruit

Citrusy mají v zimě sezónu, tak toho využijte! Nejenže obsahuje grapefruit spoustu vitaminu C, ale dodá našemu tělu i antioxidanty, které podporují vyplavení toxinů z organismu a zabraňují poškození buněk. Kromě toho obsahuje antioxidant naringenin, který játra chrání před některými nemocemi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat