Jezte co nejvíce borůvky a brokolici. Jejich konzumace chrání srdce

Není novým objevem, že lidé konzumující rostlinné flavonoidy – bohatě zastoupené v čaji, kávě, červeném víně, čokoládě či bobulovém ovoci – mají zdravější srdce a cévy. Nicméně australští vědci prezentovali výsledky více než dvacetiletého výzkumu, v němž sledovali třiapadesát tisíc osob. A opět byl vztah mezi konzumací flavonoidů a zdravím oběhové soustavy potvrzen.

„Tato nová studie, jedna z největších dosud provedených, doplňuje další důkazy k teorii, že flavonoidy chrání srdce,“ tvrdí doktorka Nicola Bondonn z University of Western Australia.

Zvýšená konzumace kávy, čaje či bobulového ovoce, které jsou bohaté na flavonoidy, souvisí s nižším rizikem rozvoje ischemické choroby srdeční, infarktu a choroby periferních cév. Podle všeho tyto flavonové látky pomáhají zvyšovat roztažnost cév, brání jejich tvrdnutí a zlepšují průtok krve.

„Potřebné množství flavonoidů, které má podle našich výzkumů ochranný účinek, lze dodat tělu hrnkem zeleného čaje, hrstí borůvek či porcí brokolice denně,“ tvrdí Bondonnová.

Pomozte jim pohybem

Nedá se nicméně říci, že by flavonoidy, respektive jejich konzumace, byly univerzálním lékem a zárukou zdravého srdce. Samy o sobě mnoho nezmůžou. Je proto třeba podpořit jejich účinek vyváženou stravou a také pohybem. Který je pro zdravé srdce jako dělaný?

Ze závěrů studie provedené Britskou lékařskou asociací jednoznačně vyplývá, že jízda na kole omezuje pravděpodobnost koronárních onemocnění srdce o celých 50 %. Má to však jednu podmínku – je třeba ujet alespoň 35 kilometrů týdně, jinak tato „terapie“ ztrácí na účinnosti.

Také běh zlepšuje funkce kardiovaskulárního i respiračního systému. Rovněž přispívá k regulaci krevního tlaku i zásob tělesného tuku. Tedy alespoň takový názor má britský osobní trenér Stuart Amory, který dodává, že „úprk“ s větrem o závod také prospívá psychice, normalizuje hladinu cholesterolu a snižuje chuť k jídlu.

Pokud by vás snad od běhu i cyklistiky odradilo sychravé podzimní počasí, můžete zvolit plán B v příjemně vytopené místnosti. Překvapivě i něco naprosto nenáročného a pohodového lze považovat za druh alternativní medicíny, když dojde řeč na srdeční zdraví. Nevěříte? „I zdánlivě klidná činnost přináší mnoho přínosů. Je úplně jedno, zda budete provozovat bikram, těhotenskou či restorativní (hluboce uvolňující) jógu, neboť všechny druhy tonizují svaly a mají přímý vliv na srdeční frekvenci,“ vysvětluje lékař a zároveň ředitel rehabilitačního centra se sídlem v americkém Torontu Paul Oh.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat