Prostreno.cz

Zdravé účinky jablečného octa

Jablečný ocet se stal pro mnoho lidí synonymem zdravé výživy a detoxu. Ale jeho neuvážené užívání nemusí být vždy prospěšné! Co byste o něm měli vědět, než se pustíte do jeho konzumace?

1. Nezpůsobuje hubnutí

Ačkoli je jablečný ocet spojován se zrychlením metabolismu a snazším spalováním tuků, dosud neexistuje studie, která by to potvrdila. Jablečný ocet skutečně podporuje trávení a dodává našemu organismu některé antioxidanty, nicméně sám o sobě úbytek kilogramů nezpůsobí. To bychom byli štíhlí všichni…

2. Nastartuje trávení

Pokud sáhnete po nepasterizovaném, bio jablečném octě, pak získáte pomocníka, který si vaše tělo zamiluje. Jsou v něm prospěšné látky z jablek, navíc enzymy, probiotika, ale i proteiny. A tahle kombinace dokáže postavit zažívání do latě.

3. Není zázračným detoxem

Podobně jako s hubnutím, ani s oním vychvalovaným detoxem to není tak žhavé. Sám o sobě jablečný ocet nic nezmůže. Detoxikaci ostatně provádí náš organismus sám (játra, ledviny…), a tak byste se spíš měli zaměřit na to, jak mu tento proces usnadnit. Popíjení vody s jablečným octem vás podle vědců nespasí.

4. Není ideální na potlačení chuti k jídlu

Někteří lidé pijí před jídlem vodu s jablečným octem ve snaze potlačit chutě a nespořádat celou porci. To sice funguje (kyselý nápoj podráždí lačný žaludek, takže nebude mít chuť na mnoho jídla), ale bohužel ne nadlouho. Jen co voda tělem „proteče“, budete mít brzy hlad. Takže i když na čas chutě potlačíte, za chvíli se vydáte do lednice.

5. Může regulovat hladinu cukru v krvi

Podle některých výzkumů dokáže ocet zpomalit vstřebávání sacharidů, čímž pomáhá udržet optimální hladinu cukru v krvi. Díky svému kyselému pH rovněž ovlivňuje trávicí enzymy a u některých živin zvyšuje jejich absorpci.

6. Pokud to s ním přeženete, ublížíte si

Kolik jablečného octa tělu dodávat? Odborníci se shodují, že byste neměli konzumovat víc než 2 lžíce denně. Přeci jen je ocet kyselinou, takže může způsobovat například podráždění žaludku, naleptání sliznic, podráždění jícnu (a pálení žáhy) nebo narušení zubní skloviny. Zkrátka nic se nesmí přehánět.

7. Raději ho jezte, než pijte

Zkuste namísto obligátního rozmíchání jablečného octa ve vodě zakomponovat tuto pochutinu například do salátů. Jednak získáte nízkokalorický dresing, jednak spolu s ním dodáte tělu další důležité živiny (vitaminy, minerály, vlákninu).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat