Prostreno.cz

Plevel na talíři: Smetanka, kozí noha nebo jetel

Plevel není zrovna v oblibě a zahrádkáře dokáže i pěkně potrápit, ale některé druhy můžete rovnou zpracovat v kuchyni a vykouzlit z nich například chutný oběd či salát. Zelené listy jsou plné vitaminů a živin, navíc můžete ušetřit i nějakou tu kačku před výplatou.

Plevel se vyskytuje zkrátka všude, můžete na něj vyrazit na svou zahrádku, nebo se jít projít do přírody a na louce ho najdete spousty. Sbírají se mladé listy, které před použitím vždy dobře properte ve vodě. A o kterém plevelu je tedy řeč?

Bršlice kozí noha

Bršlice má velmi odolné oddenky, a pokud ji máte v záhonku, je velmi náročné se jí zbavit a zahrádkáři ji snad přímo nenávidí, ale na louce vypadá vskutku nevině. Mladé listy mají velmi jemnou chuť a jsou bohaté na vitamin C, bršlici můžete přidávat do salátů ale i do zeleninových polévek. Někteří z ní dokonce připravují falešný špenát k masu.

Jetel luční

Jetel se hojně vyskytuje na loukách a pasekách, je velmi rozšířený. Květy i listy jetele mají jemně nasládlou chuť a mají přínos pro naše zdraví. Jetel obsahuje fytoestrogeny, které přinášejí úlevu pro ženy v klimakteriu. Dále má silné detoxikační i antiseptické vlastnosti, proto pomáhá nejen při nachlazení, ale je vhodnou součástí redukčních diet a detoxikačních nápojů. Mladé lístky se hodí do salátů a smoothies, jedlé květy se můžou stát ozdobou vašich kulinářských výtvorů či ovocných salátů.

Pampeliška neboli smetanka lékařská

I nezbedné mlíčí dokáže zahrádkáře pěkně potrápit, příště až budete „řádit“ v záhonku, nezapomeňte si dát na stranu mladé listy, které mají silné detoxikační účinky, hojí žaludeční sliznici a dezinfikují močové cesty. Listy můžete přidat do jakéhokoli salátu i do zeleninových šťáv. Pokud se vám podaří vydloubnout i kořen, tak ten díky vysokému obsahu inulinu prospívá diabetikům a posiluje játra. Kořen se užívá nejlépe jako odvar, případně si můžete zakoupit i sušený v bylinné lékárně.

Peťour

Peťour máloúborný je sice pro zahradníky spíše plevel, ale patří i mezi léčivé bylinky, má vysoký obsah bílkovin. Dále obsahuje flavonoidy, trochu silice, pryskyřičné látky, saponiny a vitamín C. Setkat se s ním můžete ve formě tinktury či sušené byliny na přípravu odvaru. Zevně účině pomáhá při léčbě ekzémů, lupénky a pomáhá při hojení drobných ran. Při vnitřním užití podporuje laktaci, desinfikuje organismus, snižuje horečku a reguluje krevní tlak. Může se užívat i jako ústní voda na posilnění dásní.

Kontryhel obecný

Kontryhel je vytrvalá byliny s dlouhým oddenkem, vyskytuje se hojně na lukách, pastvinách a travnatých porostech. Bylina obsahuje převážně třísloviny, hořčiny, silice, stopy kyseliny salicylové a vitamín C. Patří mezi významné bylinky lidového léčitelství, přisuzují se mu kladné účinky při léčbě průjmu, špatného trávení, nadýmání, jaterních i ledvinových chorobách a mnohá další. Vhodnou bylinkou je také pro ženy trpící silnou menstruací i při posílení dělohy před porodem. Bylinku můžete užívat jako odvar, či spařené listy přimíchat do salátu či do zapečených těstovin nebo brambor.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat