Prostreno.cz

Recept na pikantní pečená dýňová semínka

Už jste někdy zkoušeli připravit domácí pečená dýňová semínka? Nejen, že skvěle chutnají, ale pro své antiparazitní účinky se používají již po staletí. Navíc jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů.

Dýňová semínka můžete jíst syrová, ale možná si více pochutnáte na pražených a křupavých. Tento recept přináší ještě více zdraví prospěšných přísad, jako je kajenský pepř, který vám může pomoci spálit více kalorií a zároveň snížit chuť k jídlu. 

Můžete je jíst samotné nebo je přidat do zdravých receptů jako posypku. Jsou například perfektním křupavým doplňkem salátu. 

Jak vyrobit pečená dýňová semínka

Ingredience

1½ šálku čerstvých dýňových semínek

½ lžičky mořské soli

2 lžíce avokádového oleje

½ lžičky chilli

½ lžičky mleté papriky

½ lžičky kajenského pepře

¼ lžičky kmínu

Návod na přípravu

1. Prvním krokem je odstranění semínek z vnitřku dýně. Jakmile rozříznete dýni na polovinu nebo kolem stonku (pokud vyrábíte lucernu), vytáhněte shluky semínek. Některá semínka budou přichycena k vnitřní dužině dýně, takže budete muset smýt zbytky dužiny, které nelze snadno odstranit prsty. 

2. Potom vložte dýňová semínka do slané teplé vody (doporučuji použít filtrovanou vodu spíše než vodu z kohoutku). Ujistěte se, že semena jsou zcela ponořená. Nyní je nechte uležet a namáčet při pokojové teplotě dalších 8 hodin nebo přes noc. Po namočení semena sceďte a opláchněte v cedníku, než je položíte na plech, aby alespoň osm hodin oschla. Další možností je použít sušičku nebo je osušit papírovými utěrkami, dokud nebudou suché.

3. Zatímco se trouba předehřívá (na 150 stupňů), jednoduše smíchejte kořenící přísady s dýňovými semínky a avokádovým olejem. Dobře promíchejte a semena rozložte na plech a pečte je, dokud lehce nezhnědnou. Ke konci doby vaření semínka pozorně sledujte, protože minuta nebo dvě navíc mohou semena snadno proměnit z pěkné zlatohnědé na černou.

4. Vychutnejte si pražená dýňová semínka samotná jako svačinu nebo si je přihoďte do salátu. Jsou také skvělou křupavou přísadou na dýňovou polévku.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat