Prostreno.cz

Rajčatové čatní

Klasické, jemně pikantní , sladké chutney (čatní) vyrobené z čerstvých rajčat , cibule , papriky broskví a hrušek. Úkolem studených omáček jako je salsa, čatní (chutney), dip, relish nebo remuláda je pokrmy vyladit, zvýraznit, dotáhnout, přiostřit a dochutit .

Ohodnotit
(6 hlasů)
  • 2h a 0min

    60min příprava

    60min vaření

  • 772 kJ / 184 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy35g
tuky4g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 15 ks oloupaných, velkých rajčat pevných a zralých
  • 5 ks oloupaných broskví
  • 5 ks hrušek - oloupané a bez jádřinců
  • 3 ks cibule - oloupané , nakrájené nadrobno
  • 4 ks červené papriky bez semeníku - nejlépe kapie
  • 1 ks chilli paprička bez semínek - nakrájená na tenké plátky
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 0.5 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce kuliček nového koření
  • 4 ks hřebíčky
  • 300 g krystalového cukru

Postup přípravy

  1. Rajčata, broskve , červenou papriku a hrušky nakrájejte na stejně velké kousky a nasypte do hrnce , přidejte nakrájenou cibuli .
  2. Do hrnce přidejte ocet, skořici, sůl , hřebíček a nové koření .
  3. Na sporáku při nízké teplotě vařte až bude zelenina měkká , ale ne rozvařená . Často míchejte.
  4. K zelenině nasypte cukr , přidejte nakrájenou chilli papričku a za stálého míchání vařte , až se cukr rozpustí. Podle potřeby dochuťte dle vlastní chuti: solí , cukrem, nebo octem.
  5. Čatní dejte do sterilizovaných horkých skleniček (nahoru můžete kápnou malinko oleje) a skleničky uzavřete víčky . Neplňte sklenice až pod povrch .
  6. Horké sklenice s čatní sterilujte ještě 10 minut ve vařící vodě .Poté sklenice vyndejte a nechte je vychladnout.

TIP:

Hřebíček a nové koření můžete dát do sítka na koření . Nebude pracné je pak ze směsi vyndat .




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    11,38g
  • Sacharidy:

    279,60g
    • Cukry:

      119,69g
  • Tuky:

    20,21g
  • Vláknina:

    58,10g

Aktivita pro spálení: 184 kcal

23

minut jízdy na kole

17

minut běhu

54

minut uklízení



Podobné recepty

Více receptů

Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Rajčatové čatní

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat