Prostreno.cz

Chraňte svého mazlíčka před horkem

Teploty pěkně stoupají a jsou nekompromisní nejen k nám, ale i k našim čtyřnohým miláčkům. Možná se budete divit, ale je spoustu neposlušných páníčků, kteří nechají své miláčky zavřené v autech, doma s nedostatkem vody a tak podobně. Nezapomínejte na své čtyřnohé kamarády a myslete na ně hlavně v parných dnech.

Němá tvář sice neumí mluvit, ale má své základní potřeby jako my. A na rozdíl od nás se sama prostě neobslouží. Nám chovatelům se často vyčítá přehnaná láska a také, že se ke svému mazlíčkovi chováme, jako by to bylo naše dítě. Na druhou stranu své dítě byste také nezavřeli do auta a nenechali ho v rozpáleném autě bez vody. Možná uvažovat o čtyřnohém kamarádovi jako o dítěti není v některých případech zas tak špatné.

Máme pro vás x tipů, na které byste v parných dnech neměli zapomínat.

Voda je základ

Tak jako my, potřebují i naši miláčci dodržovat pitný režim. Dbejte na to, aby váš miláček měl vždy dostatek vody. V parných dnech mu klidně napusťte i dvě misky s vodou, než odejdete do práce. Ujistěte se, že si misku během dne nevyleje, vhodnou pomůckou jsou protiskluzové podložky, které mají hned dvě výhody. Mazlíček s miskou nikam necestuje a hlavně se předejte vylití vody.

Světlo a stín

Ujistěte se, že v místě, kde mazlíčka necháváte, je dostatek stínu během celého dne. V den kdy máte volno, se zaměřte na pozorování světla a stínu, ať víte, kde se může váš miláček pohybovat a ochladit se. „Náš Berry miluje, když mu necháváme otevřenou koupelnu, v horkých dnech si tam zaleze a chladí se o dlažbu, je tam naprosto spokojený,“ doplňuje majitelka labradora Petra.

Nikdy ho nenechávejte v autě

Možná si myslíte, že tu chvilku v autě vydrží, ale opravdu neriskujte. Bohužel v létě se pár takových dobráků najde a pohled na to ubohé zvíře je strašný. Pokud můžete, nechte mazlíčka doma, případně ho uvažte do stínu před obchodem. A pokud vyrážíte na nákup potravin s partnerem, jistě ho zvládnete sama a partner může zůstat venku s vaším miláčkem. Pro představu, teplota v autě na parkovišti může snadno přesáhnout i 60 °C, což může mít pro vašeho miláčka přímo fatální následky.

Voda do kabelky

Když někam jdete, vždy máte s sebou nějaké pití. Totéž platí, když jdete někam se svým miláčkem. Voda je prostě základ, nespoléhejte se na to, že se někde cestou napije, vezměte s sebou i láhev pro něj. Ve specializovaných prodejnách zakoupíte praktické lahvičky rovnou i s mističkou, které se vám snadno vejdou do kabelky či batůžku.

Jak poznáte přehřátí?

I váš miláček může utrpět přehřátí organismu. Projevem je zrychlený dech, nadměrná tvorba slin, jeho kůže je na dotyk horká, má zarudlý jazyk či dásně, je letargický a rychle mu buší srdce. V takovém případě zpozorněte, už jde o život! Vašeho miláčka musíte co nejrychleji ochladit, ale opatrně, žádná ledová voda, to by mu mohlo způsobit šok. Veterináři doporučují obalit mazlíčka mokrým ručníkem a ochlazovat tělo pozvolna. Pokud příznaky neustupují, okamžitě vyhledejte veterináře.

Čtyřnohé cestování

Pokud plánujete se svým mazlíčkem dovolenou u moře, tak pozor na dlouhou cestu autem. Nezapomeňte dělat pravidelné přestávky, stejně jako byste jeli s malými dětmi, vyčurat, napít, malá svačinka a může se jet dál. Pokud vyrážíte k moři, dejte si pozor na vlny, váš miláček sice umí plavat, ale velké vlny jsou pro něj úplně něco jiného, než klidná hladina rybníku za domem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat