Prostreno.cz

Udržte citron stále čerstvý

Vyhazujete po několika dnech nevyužité, tvrdé a seschlé citrony? Možná se k nim nechováte správně!

Taky jste slyšeli o zdravotních vlastnostech vody s citronem? Pokud každé ráno vypijete sklenici vody o pokojové teplotě – s citronovou šťávou a na lačný žaludek, jistě pozorujete určité změny. Citron zlepšuje stav pokožky, krotí pálení žáhy, snižuje krevní tlak, vyplavuje toxiny, zlepšuje trávení, nebo třeba potlačuje chuť k jídlu, čímž napomáhá hubnutí. Tohle všechno je hezké, ale jak docílit toho, že citron neokorá a vydrží vám déle?

Trik se špejlí

Pokud potřebujete jen několik kapek šťávy, citron nemusíte rozříznout celý. Jednoduše jej napíchněte špejlí a vytlačte jen potřebné množství „nektaru“. Citron poté uložte do ledničky. Takto vám nevyschne a vydrží delší dobu. Tenhle trik ocení i kuchaři, kteří svoje pokrmy dochucují citronovou šťávou.

Pod tlakem

Občas dochází i k nemilé situaci, kdy se plod citronovníku nechce o svůj obsah podělit. Citron však dobře pustí šťávu, pokud jej rozválíte tlakem ruky na stole. Lze ho i ještě před rozkrojením ponořit do horké vody (na pár vteřin). Rozříznutý citron se následně uchová tak, že se položí řeznou stranou na talířek a opět putuje do chladničky. A co dělat s kůrou?

Kůru používejte jen v malém množství, vždy z chemicky neošetřeného citronu, k ochucení pokrmů. Co se týče jejího zpracování v limonádách, pokud máte citlivý zažívací trakt, nebo trpíte onemocněním ledvin či močových cest, radši od tohoto nápadu upusťte. Vysoký obsah silic v kůře by mohl zdravotní stav zhoršit. Všichni ostatní přivítají informaci, že kůra se dá i kandovat.

Kandované mlsání

V takovém případě potřebujete „slupku“ z 1 citronu, 100 gramů cukru krupice, 100 ml vody, špetku kyseliny citronové a 1 lžičku medu. Z vody a cukru svařte cukerný rozvar, přidejte kyselinu citronovou a med. Kůru z citronu nakrájejte na nudličky, povařte ve vodě, sceďte a nechte vystydnout. Proces opakujte celkem třikrát. Poslední krátké povaření se provádí v již připraveném cukerném rozvaru. Následně se nudličky osuší na ubrousku a polovina každé z nich se obalí v cukru. Lze použít i čokoládovou polevu nebo kombinaci obojího. Nechte zatuhnout a podávejte.

A pozor, citrony mohou při častém používání, myšleno ve větším množství, postupně odvápňovat zubní sklovinu. Vždy je proto vhodné ředit citronovou šťávu vodou nebo čajem. O vitamin C nepřijdete, zůstává zachován.





Celkem 2 komentářů

ursula.ula@seznam.cz
17.02.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat