Prostreno.cz

Z květů vlčího máku lze připravit nápoj dobré nálady

Je symbolem léta, dorůstá do výšky až 90 centimetrů a jeho květy mají sytě červenou barvu, mnohdy s fialovočernou skvrnou. Vlčí mák se dá zpracovat pro okrasné potpourri, ale čaj z něj vám na rtech vykouzlí dobrou náladu!

Není mák jako mák. Mák vlčí (Papaver rhoeas) se běžně hodnotí jako zemědělský plevel, nicméně v léčitelství se aplikuje při poruchách spánku, bolestech, k léčbě kašle a snížení nervové aktivity. Z máku se hojně vyrábí především sirup, neboť čerstvé listy a květy jsou pro konzumaci bezpečné, nedoporučují se však dětem. Mohou způsobit vedlejší účinky, jako je bolest žaludku.

S opiem i bez

Nálev se obvykle užívá vnitřně při léčbě průduškových potíží, nespavosti, špatného zažívání, květy se také doporučují při žloutence. V České republice se běžně pěstuje i mák setý (Papaver somniferum). Ten obsahuje různé alkaloidy, bílé mléko z nezralých makovic je významný zdroj návykového opia. Bez ohledu na konkrétní odrůdu mák působí nesmírně okrasně.

Záplava červených květů u vás v obýváku

Pokud na mák od června do září narazíte, nenechte ho ladem a natrhejte si pár lístků do zásoby, třeba jakou součást potpourri (jedná se o nádobu obsahující směs sušených vonných rostlin a koření, která má za cíl vytvářet příjemné ovzduší v obytných prostorech). Lístky trhejte za suchého a teplého počasí, jinak zvlhnou a zplesniví. Maximální teplota sušení by neměla přesáhnout 35 °C. V opačném případě plátky přijdou o svou působivou, sytou varvu.

Pokud při sušení narazíte na lístek, který zhnědne nebo se jinak deformuje, nemilosrdně jej vyhoďte. Květy vlčího máku skladujte v dobře uzavřených nádobách a chraňte je před světlem a vlhkem. Pakliže je později nevyužijete pro dekoraci svého bytu, získáte základ pro chutný čaj.

Nápoj dobré nálady

Usušené lístky (jedná se zhruba o jednu čajovou lžičku) se nadrtí a zalijí 3 dl vroucí vody. Čaj se nechá louhovat asi 15 minut pod pokličkou. Po přecezení ho lze dosladit medem. Nápoj ulevuje od stresu i kašle.

Pokud v příští sezoně zatoužíte po vlastní úrodě vlhčího máku, který dobře funguje jako ozdoba zahradních záhonů, měli byste vědět, že tahle rostlinka vyžaduje velmi málo vody, není vybíravá na půdní podmínky, nemusí se prořezávat, snadno se vysévá a preferuje plné slunce s alespoň 6 hodinami přímého slunečního záření. Zasadit se dá na podzim před prvními mrazíky.

Zdroje: www.luminescents.net, www.rxlist.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat