Prostreno.cz

Po pleťové masce s citronem se slunci raději vyhněte

Citron pokožku vyhlazuje, čistí a omlazuje. Také vyrovnává její tón a umazává pigmentové skvrny. Pokud po jeho vnějším použití ale vyrazíte k vodě, nadělá víc škody než užitku. Se sluncem si totiž moc nerozumí!

Citron se stal běžnou součástí kosmetické péče. Obsahuje ho celá řada zkrášlujících produktů nabízených v drogerii a doporučuje se přidávat i do domácích pleťových masek. Uváděných pozitiv má bezpočet, ovšem v létě vám tento kyselý plod může pěkně zatopit. To jste věděli?

Převažují rizika nad výhodami?

Citronová šťáva je dobrým pomocníkem třeba při exfoliaci. „Je to proto, že se v ní přirozeně nacházejí alfa-hydroxykyseliny, které odstraňují odumřelé kožní buňky a urychlují regeneraci, čímž pokožku rozjasňují. Také podporují hydrataci,“ vysvětluje kalifornská dermatoložka Nedy Mehr. Exfoliační vlastnosti tohoto prostředku mohou být užitečné i v případě hyperpigmentace. „Není to jen o peelingu, přítomná kyselina citronová spolu s vitaminem C pleť zesvětlují,“ potvrzuje jmenovaná odbornice. Co další benefity?

Regulace mazu? Bez problému!

Protože citron funguje jako adstringentní prostředek, reguluje tvorbu mazu a navíc zmenšuje rozšířené póry. Je tedy darem z nebes pro mastnou pokožku! Rovněž prý zpomaluje stárnutí a tvorbu vrásek, protože povzbuzuje produkci kolagenu. Také zlepšuje vzhled jizev, bojuje proti oxidačnímu stresu, přispívá k léčbě akné a chrání před poškozením. Má to ale jednu podmínku – musí se používat správně.

Slunce jako nepřítel

„Šťáva z citronu zvyšuje fotosenzitivitu kůže neboli citlivost na sluneční záření. Proto může způsobit vyrážku podobnou slunečním spáleninám, která je zanícená, dráždivá a bolestivá,“ varuje americký dermatolog Adam Mamelak. „Po aplikaci byste se měli držet raději ve stínu a alespoň deset hodin se slunci zcela vyhýbat. Pleťové masky s citronem tedy doporučuji nanášet spíše ve večerních hodinách,“ dodává expert s tím, že stejná pravidla platí i pro citronové esenciální oleje.

Zdroje: www.mindbodygreen.com, www.100percentpure.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat