Prostreno.cz

Využití sóji ke kosmetickým účelům

Že sója se může jen jíst nebo pít? Ale kdeže! I její vnější použití se počítá! Omlazuje pleť, podporuje elasticitu a redukuje pigmentové skvrny. A co když si ji dáte i na vlasy?

Když se řekne sója, co se vám vybaví jako první? S největší pravděpodobností zdravá strava. Ostatně, sója patří mezi luštěniny. A ty zase obsahují spoustu vlákniny a širokou škálu vitaminů a minerálů, proto se o nich uvažuje jako o superpotravinách. To je důvod, proč sójový sortiment nabízí snad každá prodejna zdravé výživy a lidé s ním nahrazují i běžné potraviny. Mléko, jogurty, maso i káva –⁠ to je jen krátký výčet toho, co všechno se ze sóji dnes vyrábí. Věřili byste tomu, že se nemusí jen jíst?

Bližší pohled, který překvapí

„Sója funguje jako biologicky odbouratelná a ekologicky šetrná složka v různých každodenních domácích produktech, jako je například kosmetika, opalovací krémy, svíčky, čisticí a úklidové prostředky, pneumatiky, peněženky a dokonce i boty,“ vyjmenovává Shannon Tignor Ellis, která má pověst jednoho z největších amerických pěstitelů sóji (1). Jste zaskočení? Nejste sami, protože o všestranné využitelnosti této plodiny nemá kdekdo ani tušení. A co přesně dokáže s pletí a vlasy?

Efektivní čistidlo i omlazovač

Pro zdravější, vitálnější, zářivou a šťastnou pokožku výše zmíněná pěstitelka doporučuje zařadit do kosmetické rutiny produkty na bázi sóji. Zejména pak sójový olej, který dle jejích slov perfektně zachycuje nečistoty, proto je vhodný k čistění pleti celého těla. Na trhu jsou k mání i extrakty ze sójových isoflavonů, které zlepšují kvalitu pojivových tkání, zachovávají elasticitu kůže, vyhlazují vrásky a redukují výskyt tmavých pigmentových skvrn. Ovšem v obchodě se zdravou výživou se rozhodně poohlédněte i po sójovém proteinu.

Už žádná lámavost vlasů!

Práškový sójový protein proniká hluboko do struktury vlasů, čímž je regeneruje, posiluje, zaceluje a omezuje jejich lámavost. Také podporuje odolnost vůči nepříznivým vnějším vlivům. Doma se z něj podle Shannon Tignor Ellis dá jednoduše připravit maska, ovšem klidně ho lze vmíchat do běžně používaného kondicionéru.

Zdroj: www.wellandgood.com/benefits-soy/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat