Prostreno.cz

8 tipů, jak proměnit ovocné saláty v kulinářský zážitek!

Léto máme prakticky za dveřmi a to mimo jiné znamená i spoustu čerstvého ovoce. Jak z něho udělat stylové a úžasné saláty, na nichž si nepochutnají jen naše jazýčky, ale i oči?

Tady máte pár tipů, jak letní ovocné saláty proměnit v úžasný umělecký (a samozřejmě i gurmánský) zážitek!

1. Jednobarevný

Ovocný salát máme spojený především s pestrostí barev, tak což to jednou zkusit jinak? Vyberte ovoce pouze v jedné barvě a smíchejte jej. Vůbec nebude působit nudně, uvidíte, jak se budou jednotlivé odstíny krásně doplňovat!

Zkusit můžete například červený salát (ten na obrázku je z třešní, malin a jahod), nebo třeba salát z oranžového ovoce (hlavní složkou je pomeranč doplněný karotkou, jež sice mezi ovoce nepatří, ale díky své nasládlé chuti ho skvěle doplní). Fantazii se meze nekladou, prostě se držte své oblíbené barvy!

2. Černobílý

Je na vás jednobarevný salát příliš nudný? Pak zkuste dvoubarevný. Třeba ten z obrázku – cukrový meloun smícháte s černým rybízem, ovčím sýrem, trochou medu a citronové šťávy. Netradiční kombinace? Ale chutná naprosto úžasně!

3. Ugrilovaný

Grilování prostě k létu patří. A kdo říká, že byste měli grilovat jen maso nebo zeleninu? Takto připravit můžete i ovoce, a to prakticky jakékoli! Úžasné jsou třeba broskve, ale také citrusy nebo hrušky.

4. Kombinovaný

Už jsme to nakousli u jednobarevného oranžového salátu – ovoce a zelenina se k sobě skvěle hodí, i když se to na první pohled nemusí zdát. Tak zkuste třeba meloun s okurkou nebo s ředkvičkou. Uvidíte, že takovému salátu přijdete na chuť!

5. Kreativní

Co zapojit při přípravě salátu představivost a trochu popustit uzdu svým uměleckým sklonům? Nemusíte salát prostě jen promíchat bez ladu a skladu – zkuste si s ním trochu pohrát a vrstvěte či rovnejte. Třeba jako na následujících dvou fotkách. Uvidíte, že vaši hosté budou z těchto malých uměleckých děl nadšeni!

6. Monotematický

Už jsme se podívali na saláty jednobarevné, co takhle zkusit i jednopruhové? Tedy ne úplně doslova, máme na mysli spíše saláty z podobných druhů ovoce (například broskve s meruňkami a nektarinkami, nebo třeba mango s ananasem a banánem, případně jahody s borůvkami a malinami).

7. Hravý

Především děti, do kterých je občas umění „nacpat“ nějaké ovoce či zeleninu, ocení, když dáte ovocným kouskům netradiční tvar. Stačit vám k tomu budou klasické formičky na cukroví a uvidíte, jak v nich budou všechny ty hvězdičky a zvířátka mizet!

8. Ledový

Smíchejte barevné ovoce s ovocnou šťávou a zamrazte. Zdravé a přírodní nanuky máte na světě a svým dětem nebo hostům jimi rozhodně uděláte radost!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat