Prostreno.cz

Chyby způsobující padání vlasů

Škoda každého vlasu?! Ne nutně, vždyť pravidelně dorůstají. Ale když je něčeho moc, tak je toho příliš. Kterých sedm chyb pravděpodobně může za to, že je váš ohon čím dál řidší?

Statistiky prozrazují, že asi 40 procent žen zaznamenává výrazný úbytek svých vlasů okolo padesátého roku věku. Během jistých ročních období je tenhle nežádoucí úkaz ještě markantnější. Třeba na podzim a na jaře vlasy padají mnohem víc kvůli klimatickým změnám. Ovšem nejen počasí se podílí na jejich ztrátě. Neděláte i vy špatně těchto sedm věcí?

1. Vlasy vždy v ohonu

Gumičky jsou fajn, neboť vám ulehčují život, ale kadeřníci se shodují, že jakmile je použijete víc než čtyřikrát týdně (počítá se i čas v posteli), jsou vaše vlasy vystaveny tlaku a poškození. A právě to vede k jejich úbytku. Střídejte tedy gumičky se skřipci nebo čelenkami, ale na druhou stranu se nestresujte z každého vlasu, který vám vypadne. (Za nadměrné padání se považuje víc než 100 vlasů denně.)

2. Nepřetržitý styling

V pondělí lokny, v úterý rovné vlasy, ve středu krepatý vzhled, ve čtvrtek vlasy umně vyfoukané přes kulatý kartáč. Paráda, styling vám nejspíš všichni v práci závidí, ale vaše kštice už tak nadšená není. Podle odborníků neustálé fénování nebo rovnání způsobuje malé praskliny uvnitř vlasů, které se právě v těchto místech lámou. Tím přicházíte o jejich objem i množství. Když už je tedy musíte vysoušet, používejte přípravky ochraňující vaše vlasy před tepelnou úpravou.

3. Zvýšená funkce štítné žlázy

Pokud si všimnete větších chomáčů vlasů ve sprchovém odtoku, může se jedna i o zvýšenou funkci štítné žlázy. Nechte si provést potřebná vyšetření.

4. Hormonální změny

Mezi další nechvalně proslulé příčiny vypadávání patří hormonální změny typu menopauza nebo období půl roku po porodu. V těchto případech je nutné změnit jídelníček a zajistit přísun vitaminů a minerálů.

5. Stres

Jakýkoli druh fyzického nebo emocionálního stresu (noční směny, chřipka, rozvod) spustí kaskádu hormonů, které narušují vaše vlasové cykly. Stres vyzve váš mozek vyčerpat kortizol, jenž je považovaný za „matku všech stresových hormonů“. Asi není nutné dodávat, že pokožka trpí a vlasy padají. Rada? Meditace a zklidnění.

6. Bavlněné povlaky

Cokoli, co způsobuje tření vašich vlasů, oslabuje folikuly. Z toho vyplývá, že hrubá struktura vyprodukované bavlny, navíc absorbující vlhkost, jim nedělá dobře. Prý pomůže výměna za satén nebo hedvábí.

7. Nevhodně nastavená vegetariánská strava

Nedostatečná a nevyvážená strava s nedostatkem železa vede k nadměrné únavě provázející hypochromní anemii doprovázenou padáním vlasů. Pokud tedy nejíte maso, doplňujte železo z listové zeleniny a sušeného ovoce, luštěnin, sušených hub a ořechů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat