Prostreno.cz

Rychlá pomoc při přehřátí organismu podle našich babiček

Ostré jarní a letní slunce může otupit i naprosto zdravého člověka. Co dělat, pokud z vás horko každoročně vysává veškerou energii? Letos na něj vyzrajte s pomocí babských rad. Jak vám bude užitečný třeba takový jogurt?

I když si na ta opravdu dusivá vedra ještě počkáme, hodí se vědět, jak se zachovat, až udeří. Jistě znáte ten pocit slabosti, letargie a únavy, který přímé slunce způsobuje. Co za ním stojí?

Tekutiny v lidském těle jsou zodpovědné za udržování teploty těla za horkých povětrnostních podmínek. Organismus vyvolává pocení a snaží se ochladit, čímž dochází k dehydrataci. Kdo je nejvíc v ohrožení?

Zvlášť starší lidé a děti mají obvykle problémy s regulací tělesné teploty. Nejen u nich se pak objevují nevolnosti a zvracení, bolesti hlavy, závratě a slabosti, halucinace, záchvaty, svalové křeče či zvýšená srdeční frekvence. V ohrožení je ale kdekdo. Víte, jak si v takových chvílích „přehřátí“ pomoci? Naše babičky měly jisté recepty…

Kouzelný nápoj z jogurtu

2 lžíce jogurtu, sklenice vody, špetka soli a trochu kmínového prášku. Toť vše. Suroviny smíchejte a pijte nebo podávejte chlazené. Pro posílení účinku a prevenci k tomu pijte jednu až dvě sklenice podmáslí denně. Právě ono obsahuje probiotika, bílkoviny, minerály a vitaminy, které tělo vyloučilo při pocení. Doba rekonvalescence se tak výrazně zkrátí.

Studená koupel

Ponořte se do vany plné chladné (ne ledové) vody a zůstaňte v ní 15-20 minut. Studená voda pomáhá snížit celkovou teplotu těla, které bylo vystaveno teplotnímu šoku. Jedná se o akutní pomoc, ke které se může přistoupit ještě dříve, než je pacient převezen do nemocnice. Toto ošetření doporučují odborníci hlavně v případě přehřátí v důsledku fyzické námahy.

Inspirace čínskou medicínou

1 šálek sušených mungových fazolek a 3 šálky vody povařte, nechte vychladnout a podávejte. I když tento druh fazolek pochází z Indie, je známý po celém světě a často se používá v tradiční čínské medicíně k léčbě úžehu. Vařené mungo fazole hydratují tělo a snižují tělesnou teplotu - mají antipyretický charakter. Tento „nápoj“ je navíc také skvělý pro detoxikaci těla.

Esenciální oleje jako první pomoc

2-3 kapky mátového esenciálního oleje, 1-2 kapky levandulového oleje a 2 lžíce olivového či mandlového oleje smíchejte a směs naneste na zadní stranu krku, chodidla a vnitřní strany zápěstí. (Levandulový olej uklidňuje a mátový zase pomáhá snížit zvýšenou tělesnou teplotu.) Za chvíli se budete cítit mnohem lépe!

Zdravotní vzpruha v podobě jablečného octa

Smíchejte 1 čajovou lžičku jablečného octa ve sklenici studené vody. Na zdraví! Pokud pociťujete slabost nebo závratě po pobytu na slunci, je to pro vás a vaše blízké to pravé. Jablečný ocet obsahuje minerály a vitaminy, které rychle doplní to, co tělo vyloučilo. Uleví se vám ještě dřív, než řeknete švec.

Mějte však na paměti, že se v období veder nevyplácí pokoušet osud a nosit „dříví do lesa“. K potravinám, které zvyšují teplotu těla, patří pepř, česnek, hřebíček, skořice, paprika, muškátový oříšek, zázvor, křen, ředkvička, hořčice. Pozor si dávejte i na alkohol a kofein (čaj, káva, čokoláda).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat