Prostreno.cz

Kurkuma je všestranný lék. Jaké množství je tak akorát

Nadýmání, bolesti břicha, salmonela, vysoký cholesterol i poškozená játra – s tím si kurkuma neboli indický šafrán snadno poradí. Jenže pozor, každý uživatel by měl znát dávkování a v zájmu své bezpečnosti ho rozhodně nepřekračovat!

Myslíte si, že kurkuma najde uplatnění jenom v kuchyni při ochucování pokrmů? Pravda, jedná se sice o koření, ale to zdaleka ještě neznamená, že se hodí jenom do hrnce. Ostatně, indický šafrán patří na seznam nejstarších a nejpoužívanějších přírodních léčiv vůbec. Kam až sahá jeho moc?

Seznamte se, přichází doktor ve žlutém

V kurkumě je ukryto mnoho prospěšných látek, přičemž největší pozornosti se bezpochyby těší obsažená sloučenina kurkumin. Toto žluté barvivo s antioxidačními účinky má u lékařů tu nejlepší pověst, neboť podle nich podporuje vylučování žluči, tiší bolesti břicha, likviduje všemožné parazity a mírní nadýmání. Pozitivně však působí i na prokrvení a významně snižuje rizika krevních sraženin.

Dále má protizánětlivé i protinádorové účinky, rovněž snižuje hladinu cholesterolu a platí za prevenci obezity, kardiovaskulárních chorob a astmatu. Je to všechno? Ale kdepak! Kurkuma jako taková vám může být prospěšná i jinak. V jakých případech přijde vhod?

Léčba v rytmu orientu

V ájurvédské medicíně je indický šafrán považovaný za prostředek k nastolení správné funkce jater a vyplatí se na něj vsadit zejména při infekčních zápalech a toxickém poškození. Nesmírně posiluje imunitu, velice účinně hubí bakterie salmonely, přispívá k lepšímu trávení tuků a osvědčil se i při léčbě artritidy. Jste překvapení?

Nutno dodat, že ačkoli je toto koření takový malý zázrak, bohužel není určeno pro všechny. Konzumovat by ho neměly těhotné ženy ani pacienti, které v následujících dvou týdnech čeká nějaká operace. Vyhýbat by se mu měli také uživatelé léků na diabetes, neboť jim hrozí vyvolání hypoglykemie. Pokud nepatříte do žádné z těchto uvedených skupin, možná by vás zajímalo doporučené dávkování. I to má totiž svá jasná pravidla a nic se nemá přehánět…

Jaké množství je tak akorát?

Podle amerických odborníků z Marylandské univerzity existují specifické pokyny pro každou formu kurkumy, kterých je třeba se držet – pro vlastní dobro i bezpečí. Denní doporučená dávka čerstvého kořene je něco mezi 1,5 a 3 gramy. V případě prášku jsou to maximálně 3 gramy, a co se týká kurkumové tinktury, držte se 20 kapek třikrát denně. No, a teď už víte všechno…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat