Prostreno.cz

Dýchejte čistý vzduch díky rostlinám doma i v kanceláři

V chladných dnech méně větráme a přísun čerstvého vzduchu, je menší než v letním období. Navíc topení vzduch všeobecně vysušuje a v ovzduší se víří všelijaký prach, nečistoty i toxické látky. Příroda ale nabízí jednoduché a efektivní řešení. Máme pro vás hned několik rostlin, které u vás doma či v kanceláři pěkně pročistí vzduch.

Škodlivé a znečišťující látky vznikají velmi snadno, stačí cigaretový kouř, barvy, plasty, chemikálie v kobercích, čisticí roztoky a řada materiálů, z nichž je vyroben nábytek či samotná stavba. Naštěstí existuje mnoho rostlin, které pomáhají odstraňovat znečišťující látky ze vzduchu a hlavně přirozenou cestou. Tak jakou si vyberete vy?

Chrysalidokarpus nažloutlý

Tato pomalu rostoucí palma pochází z Madagaskaru a stane se okrasou každé domácnosti i kanceláře. Má ráda světlé místo, ale ne přímé sluneční paprsky. Jako každá palma potřebuje vlhko, to znamená dostatečnou zálivku, ale pozor stání ve vodě jí nesvědčí. I když je tato rostlina náročnější na pěstování, pomáhá ze vzduchu odfiltrovat benzen i trichlorethylen, pokud je umístěna v blízkosti nábytku, pomáhá také eliminovat formaldehyd. Výhodou této květiny je i fakt, že je bezpečná pro vaše domácí mazlíčky.

Zelenec

Zelenec je rod okrasných rostlin, které pocházejí z Jižní Ameriky. Rostlina má dlouhé úzké listy, se světlým středovým proužkem. Tuto rostlinu ocení začátečníci, patří mezi nejpřizpůsobivější, takže vaše malé prohřešky jistě přežije. Rostlinu umístěte do světlé místnosti, ale ne na přímé světlo a dopřejte jí pravidelnou zálivku. Tato rostlina čistí ovzduší od formaldehydu, xylenu a toluenu.

Fíkovník pryžodárný

Fíkovník je velmi oblíbenou pokojovou rostlinou, může být opadavý nebo stálezelený keř i strom. Tato rostlina preferuje přímé světlo a vlhké prostředí, důležitá je pravidelná zálivka, kterou jednou začas obohaťte o hnojivo s vysokým obsahem dusíku. Fíkovník z vašeho ovzduší odstraňuje mnoho toxinů a velmi efektivně čistí vzduch. Je zvláště účinný při odstraňování formaldehydu a oxidu uhelnatého.

Fíkus malolistý

I fíkus malolistý patří mezi velmi vyhledávanými rostlinami, velmi často je můžeme vidět i v komerčních prostorech a kancelářích. Tato pokojová rostlina dobře roste ve světlých místnostech, s přímým ranním sluncem a pravidelnou zálivkou. Rostlina také potřebuje častější hnojení během vegetačního období. A pozor, je citlivá na chlad a průvan! Fíkus pomáhá eliminovat škodlivé chemické látky z ovzduší. Je účinný při odstraňování chemikálií, jako je formaldehyd, xylen a benzen.

Chryzantéma neboli listopadka zahradní

Chryzantémy jsou u nás velmi populární, ale častěji je používáme jako venkovní dekoraci. Ale i pro naši domácnost je velmi efektní a hlavně účinná. Tato sezonní kvetoucí rostlina potřebuje pro správný růst jasné, nepřímé světlo. Nezapomínejte ani na pravidelnou zálivku, pokud už v místnosti topíte, dochází k rychlejšímu vysušování půdy.  Její silné vlastnosti při čištění vzduchu mohou pomoci odstranit trichloretylen, benzen, formaldehyd, amoniak a mnohé další chemikálie. Navíc její barevné květy pohladí i na duši.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat