Prostreno.cz

Svět trpí nedostatkem vanilky. Proč je jí právě teď tak málo?

Vanilka je mnohem víc než lahodná chuťová složka pečených výrobků. Může léčit akné, zlepšit růst vlasů, snížit záněty, předcházet chronickým onemocněním a chránit srdce. Proč je jí právě teď tak málo?

Vanilka je extrémně populární složkou mnoha různých kulinářských přípravků po celém světě, přičemž její vůně je pro většinu lidí nezaměnitelná. Vanilka je plná živin, unikátních organických sloučenin a antioxidantů, které snižují hladiny cholesterolu v těle, stimulují přirozenou regeneraci organismu, zmírňují stres či zabraňují negativním účinkům volných radikálů. Nedávno však svět zachvátila panika, neboť se objevily zprávy, že vanilky je málo!

Konec opojné vůni a chuti?

Největší producent vanilky, Madagaskar, údajně nedokázal splnit očekávání a odvolal se na nedostatek plodin. Aspoň tak to uvedl časopis The Economist, podle kterého se v současné době vanilka dostala na cenu za 600 dolarů za kilogram – asi o 60 dolarů víc než cena vzácného stříbra. Náklady na vanilku jsou tedy asi desetkrát vyšší než cena, za kterou se toto opojné koření, které mnozí považují i za afrodiziakum, dalo sehnat před několika lety.

Nedostatek vanilky, kromě vysokých nákladů na její pořízení, vede k růstu cen, včetně tolik oblíbené vanilkové zmrzliny. Právě ona zaznamenala v celosvětovém měřítku zdražení o 2,5 procenta. Ale to není všechno. Britský deník Daily Mail se zmiňuje, že výrobci, kteří používají umělé příchutě, které se tváří jako vanilka, budou muset zvýšit ceny, aby překlenuly nápadnou cenovou mezeru.

Vanilka jako lék proti splínům

Odborníci se přitom shodují, že vanilka je jednou z nejkomplikovanějších potravin, protože dělníci potřebují s pomocí malého aplikátoru manuálně opylovat každou vanilkovou květinu. Jen tak pro zajímavost, téměř 80 procent vanilky pochází z Madagaskaru, ale vanilka jako taková pochází z osiva orchideje, která se nachází v Mexiku.

Pokud máte štěstí na tu pravou, můžete si vyléčit dokonce i akné. Antibakteriální vlastnosti vanilkového květu mohou eliminovat základní infekci a urychlit proces hojení kůže. A dokonce snižují vzhled jizev. Potýkáte-li se spíš s úzkostí a depresemi, vanilku inhalujte. Již pár kapek v aromalampičce ovlivňuje mozek, vyvolává klid a odstraňuje chronický stres.

Některé výzkumy také poukazují na to, že vanilka pomáhá s hubnutím, a to díky vlastnostem potlačujícím chuť k jídlu. Extrakt z této rostliny je známý tím, že pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, podporuje metabolismus a trávení, potlačuje zánět ve střevě, zabraňuje zvracení, průjmu a žaludečnímu rozrušení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat