Prostreno.cz

Víte, jak dlouho vás před sluncem chrání opalovací krém?

V drogerii za něj zaplatíte i několik stovek. Je ale tahle investice do opalovacího krému výhodná? Dermatologové vědí, jak dlouho obsah drahé tuby vydrží! S čím můžete počítat?

Sluneční záření může vážně poškodit DNA kožních buněk a „zadělat“ na rakovinu. Ostatně jen v Americe ročně zemře 10 000 obyvatel na zhoubný melanom, což vyplývá z tamní Nadace pro léčbu rakoviny kůže. (Tyto smrtelné případy rakoviny jsou zpravidla způsobeny ultrafialovým zářením buď ze slunce, nebo ze solária.)

Proto odborníci doporučují používat krémy s ochranným faktorem proti slunečnímu záření (SPF), a to zejména v teplejších letních měsících, kdy UV index stoupá a slunce se stává silnějším. Nicméně, spoléhat se pouze na jednu vrstvu původně spásného krému, který nestojí zrovna málo, je krátkozraké. Dermatologové se totiž shodují, že SPF ochrana vydrží pouze dvě hodiny.

Hranice 120 minut? Jak kdy!

„Když hovoříme o opětovném použití opalovacího krému každé dvě hodiny, toto číslo pochází z toho, jak je SPF testován,“ říká newyorský dermatolog John Zampella, který vysvětluje, že čísla SPF jsou založena na tom, jakou ochranu určitý opalovací krém poskytuje v rámci ochrany proti slunci – po dobu dvou hodin. Pokud se nekoupete a nepotíte, vystačíte si s jednou vrstvou, kterou je nutné po uplynutí této lhůty obnovit. V případě, že se oddáváte vodním hrátkám, nebo hrajete například volejbal, tedy věnujete se fyzické aktivitě, měli byste se mazat častěji.

Na které oblasti nezapomínat?

Zvláště důležité je „obnovovat“ opalovací krém v určitých oblastech těla a tváře, které jsou náchylné k rakovině kůže. Mezi ty patří vrchní část uší, čelo, tváře a nos. Opalovací krém tak při sobě noste během dne. Ve městě, během běžného pracovního týdne, se to pochopitelně tak „neprožívá“, ale jakmile vyrazíte ven za zábavou, měli byste z mazání udělat zvyk, stejně jako tomu je například u čištění zubů. To, že krém budete používat pravidelně, zamezí případnému zapomínání. Stane se z toho užitečná rutina…

Nejen dodavatel vitaminu D

V každém případě je nutné aplikovat ochranu i na hrudník, a to u žen. Muži by se zase měli soustředit na krk a hlavu, zvlášť pokud nemají vlasy. Dermatologové varují, že právě tyhle oblasti velmi často ošetřují. Pakliže si tyto rady vezmete k srdci, získáte mnohé benefity. Existuje spousta vědeckých výzkumů, které naznačují, že pravidelné „dávky“ slunečního svitu jsou dobré pro kosti nebo náladu. Také napomáhají ke snižování krevního tlaku, eliminaci rizika náhlých srdečních příhod a infarktu a v podstatě tak prodlužují život.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat