Prostreno.cz

Třešňový džus působí proti nespavosti. Navíc je bohatý na antioxidanty

Mnoho lidí se na třešňovou šťávu obrací pro bohatou nabídku antioxidantů a protizánětlivých látek. Málokdo však ví, že tento nápoj je užitečný i při hubnutí a nespavosti. A proč byste ho měli pít i vy?

Třešňová šťáva se často prodává jako koncentrát a díky svému unikátnímu antioxidačnímu profilu obsahuje vitaminy A, E a C, dále zinek, kvercetin či fenolické sloučeniny. Je také bohatá na sacharidy, vlákninu, bílkoviny, tuky, mangan, draslík a měď. V této šťávě je také přítomný vápník, ale i železo, hořčík a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Proč je vhodné ji pít? Důvodů existuje hned několik.

Regulace krevního tlaku

Jedním z nejdůležitějších prvků třešňového „nektaru“ je kvercetin, který patří k silným antioxidantům schopným snížit oxidační stres v mnoha částech těla, zejména v kardiovaskulárním systému. Tato sloučenina je spojena s nižšími hladinami LDL (špatného) cholesterolu, který zatěžuje srdce a také zabraňuje stavům, jako je ateroskleróza, srdeční záchvaty a mrtvice.

Ztráta váhy

Máte-li zájem o snížení hmotnosti, je nutné nastartovat metabolismus. Chcete slyšet dobrou zprávu? Některé účinné látky a sloučeniny ve šťávě z třešní jsou schopné vám pomoci. Snížením abdominálního tuku a regulací hladiny cholesterolu může tento nápoj výrazně snížit riziko metabolického syndromu, což se právě v redukčním období nesmírně hodí.

Podpora růstu svalů

Se svými stimulačními, protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi je tato šťáva oblíbená u těch, kdo chtějí urychlit zotavení z nemoci nebo zranění svalů. Tato šťáva je ze stejných důvodů milovaná i jako regenerační nápoj po ukončení tréninku.

Konec nespavosti

Jedna z chemikálií, o které se ve spojitosti s třešňovou šťávou málokdy mluví, je melatonin. Jedná se o hormon, jež tělo používá k regulaci cirkadiánních rytmů. V podstatě tedy navozuje spánek. Pro lidi, kteří se potýkají s nespavostí, by se měla konzumace šálku tohoto nápoje stát pravidelným rituálem.

Léčba artritidy a dny

Protizánětlivý nápoj. To přesně třešňová šťáva je. Díky všem těm unikátním antioxidantům a chemikáliím dokáže potlačit příznaky artritidy, dny, bolesti hlavy a gastrointestinálních potíží. Zároveň se uvádí, že díky vysokým hladinám vitaminů A a C detoxikuje tělo a snižuje otoky.

Posílení imunity

Díky bohatému obsahu antioxidantů pomáhá třešňová šťáva při prevenci infekcí tím, že zvyšuje celkovou imunitu těla. Zároveň zabraňuje vzniku cukrovky a zlepšuje funkci mozku. Výzkumy dokonce dokazují, že výtažek z třešní působí proti kognitivním poruchám a neurodegenerativním chorobám, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba a demence. A jaké že je doporučené denní množství? Ne víc než 4 šálky nápoje…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat