Prostreno.cz

Jídelníček pro pacienta s artritidou

Artritida se projevu chronickou bolestí postihující klouby a pojivové tkáně. Projevuje se otokem, zarudnutím, ztuhlostí a sníženým rozsahem pohybu. Také vás sužuje? Tohle si dejte na talíř!

Ačkoli existuje více než 100 typů artritidy, nejčastější jsou osteoartritida a revmatoidní artritida. Typická léčba bolesti a oteklých kloubů zahrnuje analgetika a nesteroidní protizánětlivé léky. Každá z těchto terapií však může způsobit některé znepokojující vedlejší účinky a nemusí být efektivní. Proto mnozí vsází na přírodní terapii. Patříte k nim? Pak ctěte následující pravidla.

Co rozhodně nejíst?

Udržujte si zdravou hmotnost, pravidelně cvičte, vyhýbejte se stresu a držte si od těla protizánětlivé potraviny. K těm patří třeba takový cukr. Jeho konzumace uvolňuje zánětlivé cytokiny, které mohou bolest jen zhoršit. Pozor si dejte i na rafinované uhlohydráty, jako je bílý chléb, bílá rýže a jiné druhy zjemněných zrn s vysokým glykemickým indexem, které taktéž mohou podporovat zánět. To samé platí i pro smažená jídla.

Veškerá kuřecí křidélka s hranolkami a další „dobroty“ zvyšují úroveň zánětu a oslabují přirozenou obranyschopnost organismu. Co se týče tuků, tak trans-mastné kyseliny nejsou dobrou volbou. Nepoužívejte margarín ani sádlo, spíš zvyšte příjem olivového oleje. A co byste naopak měli do svého běžného režimu zařadit?

Bojovníci proti diskomfortu

Mezi potraviny působící proti již uvedenému zánětu patří rajčata, jahody, borůvky, jablka, třešně, pomeranče a ananasy, jež jsou bohaté na antioxidanty. Vhodná je i listová zelenina, mandle, vlašské ořechy a mastné ryby, například losos makrela, tuňák a sardinky. Odborníci zároveň vřele doporučují fermentovaný tresčí olej jakožto vynikající zdroj vitaminů A a D, stejně jako omega-3 mastných kyselin. Fermentovaný olej z tresčích jater nabízí přirozený způsob boje proti bolesti a zánětům.

Zázrak, který prosazují sami pacienti

Ve studii publikované v roce 2008 pomohlo pacientům denní užívání 10 gramů oleje z tresčích jater. Všichni dobrovolníci pak zaznamenali zmírnění svých příznaků revmatoidní artritidy o více než 30 %. Navíc, pokud je artritida propojená s depresí, které mnozí pacienti podléhají, omega-3 v oleji z tresčích jater v takových případech zmírňuje úzkost a podporuje dobrou náladu. A které další zázraky by nikomu, kdo trpí touto poruchou, neměly chybět?

Čaj i pasta z kurkumy

Zázvor obsahující silné protizánětlivé sloučeniny a také kurkuma. Je vědecky prokázáno, že toto koření poskytuje úlevu od otoků a bolesti postižených kloubů. Pijte kurkumový čaj, nebo smícháním kurkumy s vodou vyrobte pastu a tu aplikujte přímo na bolestivé klouby.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7284442/





Celkem 1 komentářů

Masunta nejosvícenější...
12.07.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat