Prostreno.cz

Za letní studené polévky vám vaše tělo poděkuje

V zimě zahřejí, v létě osvěží. Polévky jsou grunt v teplé i studené verzi! Proč jsou zvlášť ty letní tak skvělé a které srpnové ovoce je pro ně jako stvořené?

Teplá uklidňující mísa polévky v polovině ledna je opravdu báječnou večeří. Stejné jídlo podávané během letních prázdnin však způsobuje skoro až nepříjemné pocity. V teplejších měsících vyhledáváme méně vydatné pokrmy, taky pestřejší a chladnější. To ale neznamená, že se oblíbených polévek musíme vzdát. Stačí ty horké vyměnit za studené. Proč vám za ně tělo poděkuje?

Harmonie chutí, vůní a výživných látek

Studené polévky dodávají organismu hodně vitaminů a minerálů už jen proto, že se nevaří, nebo jen velmi lehce. Proto si zachovávají působivé množství cenných látek, a navíc se dají doplnit sezónními a čerstvými ingrediencemi, kupříkladu bylinkami a kořením.

O některých druzích koření, jako je kurkuma, kmín, skořice a kajenský pepř se uvádí, že pomáhají při hubnutí, odplavují toxiny a podporují metabolismus. Skořice je také známá pro stabilizaci hladin glukózy v krvi. Tak šup s nimi do syrových rostlinných jídel, která zpomalují stárnutí a na tělo působí doslova blahodárně, stejně jako voda. Studené polévky jí obsahují poměrně dost, takže přispívají ke splňování pitného režimu.

Pro děti i dospělé

Množství tekutin, které by měl dospělý jedinec vypít, se uvádí v rozmezí 2 až 3 litrů za den. V horkých dnech se však doporučují spíše ony 3 litry. U malých a předškolních dětí (do 20 kg) se toto množství pohybuje od 1,5 do 2 litrů. A další výhoda studených polévek? Vláknina z ovoce a zeleniny dokonale zasytí. Že jste ještě žádnou takovou dobrotu nezkoušeli? Ochutnejte třeba polévku s broskvemi, jejichž sklizeň připadá na měsíc srpen!

Oranžové pohlazení se smetanou

Připravte si ½ kilogramu broskví (jeden či dva kusy pokrájené na plátky si nechte na finální dozdobení), 1 citrón, 2 až 3 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu, špetku cukru, hřebíček a pár lístků máty. Šťávu z citrónu, hřebíček a špetku cukru zalijte zhruba 600 až 700 mililitry vody, svařte a nechte vychladit. Broskve omyjte, nakrájejte na menší kousky a společně s vychlazenou šťávou rozmixujte dohladka. Polévku dozdobte broskvemi odloženými stranou. Před podáváním „zakápněte“ troškou smetany nebo jogurtu a pro osvěžení barvy a chuti přidejte snítku máty. Dobrou chuť.

Zdroj: www.eatthis.com, www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat