Prostreno.cz

Některé rady o hubnutí je lepší ignorovat

Ráda byste zhubla? Žádný problém! Ale nechytejte se hned každé rady, protože často vůbec nefungují.

Pokud jde o téma hubnutí, existují různé tipy a triky, které by nám měly pomoci co možná nejrychleji zhubnout. A především teď v létě se k takovým metodám rády uchylujeme. Ale fungují opravdu? Prozradíme vám, jaké triky raději ignorovat, a co je místo toho mnohem účinější.

Zapomeňte na sacharidy

Asi jedna z nejčastějších rad, kterou můžete slyšet, pokud jde o zhubnutí, je, že byste se měla vzdát sacharidů. Ovšem problém tak trochu je, že naše tělo sacharidy potřebuje. Jinak byste se mohli cítit unavení, slabí nebo náladoví, a aby se vaše tělo cítilo lépe, bude vás nutit jíst o to víc. Lepší je nevylučovat sacharidy z jídelníčku úplně, ale zkuste místo toho zvýšit konzumaci sacharidů s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné výrobky nebo luštěniny.

Jezte potraviny bez lepku

Jeden z největších mýtů je vzdát se lepku, aniž byste na něj měli potravinovou nesnášenlivost. Možná to na krátký čas, kdy se tělo a trávicí trakt přenastaví na novou výživu, fungovat bude, pak se ale stane, že hubnoucí efekt už nebude fungovat a vy si místo toho opravdu alergii na lepek vypěstujete. Kromě toho je spousta bezlepkových výrobků plná cukru a jiných nezdravých složek.

Jenom sport nepomůže

Sport s sebou přináší mnoho pozitivních účinků pro zdraví a přispívá k tvorbě svalů. Abyste zhubli dlouhodobě a přitom zdravě, samotný pohyb ale nestačí. Místo toho je důležité najít vyvážený poměr mezi stravou a sportem. Upravte svůj jídelníček podle tréninkového plánu a snažte se jíst i trénovat co možná nejrozmanitějším způsobem.

Sladkostí se musíte vzdát

Abyste zhubli, vždy jste se striktně vyhýbali sladkostem a dobrotám? Podle jedné studie může občasná malá dobrota při jinak zdravé stravě skutečně přispět k úbytku na váze. Je mnohem lepší si čas od času pravidelně něco dopřát, než se toho dlouhodobě vzdát a pak propadnout hladovým atakům.

Vždy si objednejte jen salát

Salát je zdravý a často naše první volba, když jsme v restauraci. Ale pozor – jen proto, že nějaké jídlo je postaveno na zeleninovém základu, neznamená, že je vždy výživné a bez kalorií! Některé saláty jsou plné sýra, křupavých krutonů a krémových dresinků, které mají více kalorií a nasycených mastných kyselin než třeba burger.

Vynechte hlavní jídla

Vynechávání hlavních jídel nepřinese při hubnutí vůbec nic. Znamená to jen, že v jeden moment silně zredukujeme příjem kalorií, abychom je ale po menších částech navyšovali celý den. Když chcete zhubnout, nevynechávejte celá jídla, raději jezte menší porce vyvážené stravy.

Před jídlem sklenice vody

Údajně to má žaludku pomoci uvěřit, že už je plný. Ale voda nepomůže hlad dlouhodobě potlačit. Raději vodou zapíjejte sousta v průběhu jídla, abyste zabránili rychlé konzumaci, a měli tak možnost lépe zpozorovat, kdy je váš žaludek už plný.  





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat