Prostreno.cz

Předměty z domácnosti doslova obalené bakteriemi

Celý víkend jste poctivě uklízeli a máte byt nebo dům jako ze škatulky. Teď si můžete klidně sednout se šálkem kávy nebo dobrého čaje na pohovku a podívat se třeba na váš oblíbený seriál. Ale vyčistili jste opravdu všechno? Víte, na jakých předmětech se drží nejvíce virů a bakterií a jak je vyčistit?

Každý týden poctivě uklízíte – vysáváte, utíráte prach i podlahu, jednou za čas umyjete okna. Pak se s dezinfekcí ještě vyřádíte v koupelně a na toaletě a po celém maratonu máte pocit, že je na chvilku doma zase čisto. Bohužel ne tak docela. V každé domácnosti jsou totiž ještě následující tři předměty, jejichž čištění nebo dezinfekci si uvědomí jen málokdo…

Dálkové ovládání

Jeden z předmětů, kterého se doma dotýkáme nejčastěji, je právě dálkové ovládání. A právě proto, že se ho dotýkáme tak často, shromažďují se na něm různé zbytky a choroboplodné patogeny. Vědci z „Virginia School of Medicine“ zjistili, že více než 30 procent všech testovaných dálkových ovladačů bylo pokryto chřipkovými viry. Pokud tedy sdílíte domácnost s více lidmi a televizi zapínáte často, měli byste ho čistit alespoň jednou týdně. Jak? Nejlépe tak, že nejdříve vysajete nebo vyfoukáte prostor mezi tlačítky. Pak ovladač otřete nějakým rychleschnoucím dezinfekčním ubrouskem.

Počítačová klávesnice a myš

A stejně tak se najde spousta špíny a bakterií na klávesnici. A proto i tady je jediná možnost čistit! Nejdříve ji vypněte nebo odpojte a potom otočte hlavou vzhůru, abyste z ní vyklepali zbytky jídel a jiný nepořádek. Jakmile ten velký odstraníte, vyčistěte klávesnici rychleschnoucí dezinfekční utěrkou a při odolných skvrnách použijte speciální čisticí prostředek.

Matrace

Tam, kam si každý večer ukládáte hlavu ke spánku, se bohužel nasbírá také mnoho špíny. Především, protože se v noci potíte a ztrácíte kožní buňky. A když jste nemocní, ukládají se do vaší matrace s oblibou i viry a bakterie. Abyste mohli matraci vyčistit, nejdřív stáhněte ochranný potah a vyperte alespoň na 60 stupňů. Samotnou matraci pak vyčistíte tak, že ji posypete práškem do pečiva. Nejlépe vám to půjde s pomocí sítka. Prášek do pečiva vytáhne nečistoty a vlhkost a odstraní zápachy. Ale pozor! Prášek neodstraňujte, po jeho zaschnutí jednoduše postel čistě povlečte. Při dalším povlékání můžete prášek vysát, tím odstraníte nejen prášek, ale například i roztoče.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat