Prostreno.cz

Barevný jídelníček zlepšuje náladu i příznaky alergií

Jíte barevná jídla? Čím pestřejší, tím lepší! A to nejen pro vizuální potěchu zraku, ale i zdraví a harmonicky naladěnou psychiku.

Barvy jsou všude, kam lidské oko dohlédne. Jsme jimi doslova obklopeni! Kromě toho, že zásadně ovlivňují náš šatník i to, jak se cítíme doma i v práci, na nich závisí také naše kondice. Jen si to málokdo uvědomuje…

Technika s tradicí

Jako alternativní metoda se terapie barvami využívá již celá tisíciletí. Podle tradiční ájurvédské medicíny na určité konkrétní odstíny reagují hlavní energetická centra těla neboli čakry. S nimi jsou zase spojená různá ústrojí, proto lze barvami léčit mnohá onemocnění. Jejich vliv nepopírají ani psychologové, podle kterých zase dokážou měnit náladu. Velký význam mají ale také ve stravování.

Duha na talíři = harmonie organismu

Červené, oranžové, žluté, fialové, modré a zelené potraviny bychom dle názoru lékařů měli jíst každý den – tedy v ideálním případě. Kromě vitaminů a minerálů zprostředkovávají i širokou škálu antioxidantů, pigmentů a dalších sloučenin, jež bychom v „bledých“ pokrmech hledali marně. O jaké přednosti se jedná?

Utlumí vše, čeho se chcete zbavit

Obsažená barviva fungují jako silní ochránci před stresem, volnými radikály, rakovinou, diabetem i srdečními chorobami. Jde zejména o lykopen, beta-karoten a chlorofyl. Tyto látky zároveň zlepšují krevní oběh, navozují dobrou náladu a předcházejí tvorbě sraženin. Se stejnou vervou a odpovědností v kombinaci s ostatními živinami tlumí bolesti i příznaky alergií, prospívají očím, normalizují tlak a regulují cholesterol.

Souběžně posilují imunitu, omezují chronické záněty, zachovávají bezproblémové trávení, detoxikují a zvyšují počet červených krvinek. Nelze jim upřít ani to, že neutralizují škodlivé bakterie, usnadňují hubnutí, upevňují paměť a zpomalují stárnutí. Namítáte, že takto obohacený jídelníček „poleze do peněz“? Jak se to vezme, mluvíme totiž o běžných položkách vašeho nákupního seznamu.

Poklady, které máte po ruce

Odborníci za mocné barevné potraviny považují třeba rajčata, citrusové plody, artyčoky, brusinky, ředkvičky a papriky. Jejich zájmu neunikají ani dýně, meruňky, batáty, fazole a cukety. Důraz kladou i na špenát, kapustu, chřest, avokádo a brokolici.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat