Prostreno.cz

Z okurky lze připravit chutná osvěžující polévka

Léto máme v plném proudu a s ním i „okurkovou sezonu“. Okurky mají pro naše zdraví a pohodu v horkých letních měsících mnohem větší přínos, než si mnozí z nás uvědomují. Lidé v Indii kupříkladu pěstují okurky pro potravinářské i lékařské účely již od starověku, a stejně populární jsou rovněž ve středomořské kuchyni.

Hydratace

Okurky mají jemnou, osvěžující chuť a vysoký obsah vody a elektrolytů, díky čemuž zmírňují dehydrataci v horkých dnech nebo po tréningu. Pro lidi, kteří neradi v létě pijí pouze čistou vodu, představuje skvělé zpestření: přidáním okurky, pár kapek citronové šťávy a máty totiž získáte osvěžující a chutný drink, který můžete popíjet celý den (1).

Proti zánětům

Okurky mají nízký obsah kalorií, tuků, cholesterolu a sodíku. Obsahují antioxidanty, včetně flavonoidů a tříslovin, které zabraňují hromadění škodlivých volných radikálů a mohou snížit riziko chronických onemocnění i zánětů. Ovšem, abyste využili co největší procento živin v okurkách, měli byste je konzumovat neloupané. Jejich loupáním totiž snižujete množství vlákniny, vitaminů a minerálů ve výsledném pokrmu (1).

Zmírňuje otoky a pečuje o pokožku

Okurky oceníte také při péči o svou pokožku, zejména, pokud jste se spálili na sluníčku nebo trpíte otoky. Nakrájenou okurku přiložte na postižená místa, kde pomůže ochladit pokožku a zklidnit a zmírnit otoky (1).

Vymačkaná šťáva z okurek pak poslouží jako skvělé přírodní tonikum se stahujícími vlastnostmi a čisticími účinky na pleť. Stačí nechat působit 30 minut a poté opláchnout. Při smíchání okurkové šťávy a jogurtu v poměru 50 : 50 získáte pleťový zábal, který eliminuje černé tečky a hydratuje suchou pleť (1).

Zajímavost: Okurka je členem rodiny Cucurbitaceae. Mezi další členy rodiny patří dýně a různé druhy melounů.

Letní osvěžení

Pokud na vás na kuchyňské lince pokukuje první letošní úroda okurek ze zahrádky nebo z farmářských trhů, zkuste si připravit vynikající osvěžující studenou polévku, kterou využijete v parných letních dnech nebo jako přílohu k večernímu grilování. Je inspirována původním bulharským receptem na „TARATOR“, ovšem s použitím našeho klasického jogurtu či zakysané smetany.

Tarator

Suroviny

4 menší čerstvé okurky (nebo 2 hadovky)

400 g bílého jogurtu (případně zakysané smetany)

1–⁠2 stroužky česneku

čerstvá koprová nať

hrst vlašských ořechů

sůl, pepř

Postup

1 Okurky nastrouhejte na široké nudličky, které pak v míse smíchejte s jogurtem, nadrobno nakrájeným česnekem a nasekanou koprovou natí (trochu natě odložte i na ozdobu). Přidejte nahrubo nasekané vlašské ořechy, osolte, opepřete a vložte na několik hodin do chladničky.

2 Servírujte ledově vychlazené, zlehka posypané koprovou natí a nasekanými ořechy. Pokud je výsledná konzistence moc hustá, přidejte trochu vody. Hustou konzistenci oceníte např. jako dip k pečeným bramborám nebo grilovanému masu, zředěnější variantu jako osvěžující předkrm místo polévky.

Dejte nám do komentářů vědět, jak vám studená okurková polévka chutnala, případně tipy, jakým způsobem připravujete okurku v letních měsících vy.

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X12002791?via%3Dihub, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat