Prostreno.cz

Přírodní prostředky na bolestivé a oteklé mandle

Domácí a rychlá pomoc při oteklých mandlích existuje! Vsaďte na známé koření i sůl, okamžitě se vám uleví!

Vaše mandle (ty dvě koule tkáně v zadní části krku) jsou tu pro vás při každém kašlání, kýchání a smrkání a projevují aktivitu vždy, když se do těla pokouší proniknout infekce. Občas mohou být oteklé. Téměř s jistotou se v těchto případech jedná o benigní proces související s nějakým typem zánětu – viry, infekce či alergie. Mandle se vinou toho zanítí a začnou bolet. Co s tím?

Slaná voda

Nejlepším a nejznámějším domácím lékem na oteklé a bolestivé mandle (tonzilitidu) je teplá slaná voda, která má uklidňující účinky a dokáže pomoci s redukcí bakterií a virů. Smíchejte jednu čajovou lžičku kuchyňské soli v šálku teplé vody a tento roztok vykloktejte, ale nepolykejte ho. Pro rychlé zotavení opakujte tento postup co nejčastěji.

Bazalka posvátná

Jezte nebo pijte studená jídla a přidávejte do nich bazalku posvátnou neboli Tulsi. Jedná se o další výjimečně životaschopný domácí lék na tonzilitidu s antivirovými a protizánětlivými vlastnostmi. Její hojivé a zklidňující účinky snižují otoky a bolest a urychlují proces hojení. Pakliže bazalkou nechcete dochucovat své pokrmy, připravte si kouzelný nápoj. Povařte listy bazalky Tulsi v šálku teplé vody a přidejte asi tak dva gramy černého pepře. Tento „kalíšek“ pomáhá při budování imunity a zároveň působí jako antibakteriální prvek.

Skořice

Voňavá a aromatická skořice taktéž působí jako antimikrobiální činidlo, zároveň potlačuje růst bakterií a dalších mikroorganismů v mandlích a pomáhá snižovat otoky, bolest a zánět. Do sklenice teplé vody nasypejte jednu čajovou lžičku skořice, promíchejte a dochuťte lžičkou medu. Nápoj usrkávejte velmi pomalu a pijte jej dvakrát nebo třikrát denně po dobu jednoho týdne.

Kurkuma

I protizánětlivá a antiseptická kurkuma toho hodně zvládne! Ajurvéda doporučuje použít jeden šálek horké vody s 1/2 lžičky kurkumy a 1/2 lžičky soli. Tuto směs si dopřejte ráno a večer, důraz klaďte zejména na období před spaním. Nápoj pomůže zbavit se zánětu a bolestivosti. Případně můžete do sklenice teplého mléka přidat jednu čajovou lžičku kurkumy a špetku černého pepře. Pijte na noc po dobu dvou až tří dnů, abyste urychlili proces hojení.

Kdy navštívit lékaře? 

Mezi běžné známky a příznaky tonzilitidy patří bolestivé oteklé mandle, bolest v krku, potíže s normálním polykáním, citlivé lymfatické uzliny po stranách krku, zarudnutí kolem mandlí a hrdla, horečka nebo zimnice, bílý či žlutý povlak na mandlích, změny ve schopnosti mluvit, ztráta hlasu, bolesti hlavy, uší a krku a zápach z úst. Ve většině případů se tonzilitida zlepší během několika dní, ale pokud k tomu nedojde, je vhodné zavolat svému lékaři. Jakmile zánět mandlí souvisí s bakteriální infekcí, lékař vám předepíše antibiotikum.

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.prevention.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat