Prostreno.cz

Recepty pro dělenou stravu

Je skutečně možné zhubnout a přitom jíst chutné a zdravé jídlo? Ano, jde to! Kouzlo spočívá ve správném kombinování potraviny, tedy jejich dělení – nikdy nejíte sacharidy a bílkoviny dohromady. 

Nezáleží na tom, zda jste vegani, vegetariáni nebo masožrouti – dietu dělení potravin mohou držet všichni. Na rozdíl od diet, které vyžadují nákup určitých produktů, se při kombinování potravin nemusíte bát o svou peněženku. V zásadě nakupujete jako dříve, ale nyní si potraviny nakombinujete jinak.

Pokud se bojíte, že budete muset jíst jen nudné pokrmy, přinášíme několik receptů, jak jíst správnou kombinaci, a přitom si pochutnat.

Snídaně

Sacharidy dodávají energii a jsou proto nejvyšší prioritou pro lahodnou snídani. 

Banánové müsli s borůvkami a jogurtem

Ingredience

100 g borůvek (čerstvých nebo mražených), 1 středně velký banán (100 g dužiny), 1 šťáva z citronu, 30 g ovesných vloček, 1 kelímek jogurtu (1,5 % tuku), několik lístků máty.

Příprava

Banán nakrájíme na tenké plátky, pokapeme trochou citronové šťávy, smícháme s borůvkami a ovesnými vločkami. Vmícháme jogurt a posypeme lístky máty.

Veganská varianta: Nahraďte jogurt 150 g sójového jogurtu nebo 200 ml sójového mléka.

Ciabatta s uzeným lososem

Ingredience

100 g nízkotučného tvarohu, 1–2 lžičky křenu (zavařovací sklenice), 1 kapka citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 menší snítka kopru, 40 g ciabatty, 30 g uzeného lososa.

Příprava

Tvaroh smícháme s křenem, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Kopr omyjeme, nasekáme a vmícháme. Ciabattu nakrájíme na tenké plátky a opečeme. Lososa podáváme s dipem a ciabattou.

Chutná variace: Lososa nahradíme 100 g krevet ze Severního moře.

Knäckebrot s ředkvičkovým tvarohem

Ingredience

1 svazek ředkviček (80 g), 100 g okurky, 1/2 svazku pažitky nebo 2 jarní cibulky, 175 g nízkotučného tvarohu, bylinková sůl, pepř, 1 kapka citronové šťávy, 4 plátky knäckebrotu (40 G).

Příprava

Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Okurku omyjeme, podélně rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Pažitku nebo jarní cibulku omyjeme, nakrájíme na tenká kolečka. Vše vmícháme do tvarohu a dochutíme bylinkovou solí, pepřem a citronovou šťávou. 

Plnější varianta: Místo knäckebrotu použijeme celozrnný rohlík (70 g) a pouze 150 g tvarohu.

Obědy

Hodně bílkovin k obědu vás zasytí, a proto by měly být v jídelníčku právě na oběd.

Jehněčí s mrkví a mátovou polevou 

Ingredience

140 g jehněčího hřbetu, 2 lžičky olivového oleje, černý pepř, 3 snítky máty, 1 stroužek česneku, 1 lžička strouhané kůry a 1 lžička šťávy z 1 bio citronu, sůl, 300 g mrkve, 3–4 snítky plochého listu petržel.

Příprava

Maso osušíme, potřeme 1/2 lžičkou oleje a opepříme. Lístky máty nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Smícháme mátu, česnek, citronovou kůru a citronovou šťávu se špetkou soli. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Přikryjeme a vaříme na 1 lžičce oleje cca 8 minut. Maso opékáme na 1/2 lžičky oleje asi 5 minut. Mrkev osolíme a posypeme nasekanou petrželkou. Maso nakrájejte šikmo, podávejte s mrkví a mátovou polevou.

Varianta: Mrkev vyměníme za dýni (např. Hokkaido) a dochutíme zázvorem.

Královské krevety s mangem a jarní cibulkou

Ingredience

1 ČL sójové omáčky, 2 ČL rýžového octa, 2–3 ČL limetkové šťávy, sůl, mletý pepř, 1 ČL sezamového oleje, 1 malý kousek zázvoru, 1/2 ČL sambal oelek, 3–4 jarní cibulky, 1/ 2 malá manga (100 g dužiny), 1 červená paprika (170 g), 1/2 svazku koriandru, 100 g krevetových ocásků (syrových, připravených k vaření), 1 lžička řepkového oleje.

Příprava

Sójovou omáčku smícháme s rýžovým octem, 1 lžičkou limetkové šťávy, solí, pepřem a sezamovým olejem. Zázvor oloupeme, nastrouháme najemno a vmícháme se sambalem. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Mango oloupeme, dužinu nakrájíme na kostičky. Papriky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Vše smícháme se zálivkou. Nasekáme lístky koriandru. Rozsypeme na salát. Na rozpáleném oleji smažíme krevety z každé strany asi 2 minuty. Dochutíme zbylou limetkovou šťávou, solí a pepřem a podáváme se salátem.

Vegetariánská varianta: 100 g hladkého tofu marinujte se sójovou omáčkou a limetkovou šťávou, poté krátce orestujeme.

Rozmarýnové kuře s balzamikovou zeleninou

Ingredience

1 červená a 1 žlutá paprika (cca 300 g), 2 ČL olivového oleje, 200 ml vývaru, 1–2 ČL kaparů, 4 zelené olivy bez pecky (15 g), 100 g kuřecích prsních řízků, 2 plátky parmské šunky bez tuku (40 g), 1 snítka rozmarýnu, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 ČL balzamikového octa, 1–2 špetky skořice, 1 snítka bazalky.

Příprava

Papriky očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Smažíme na 1 lžičce oleje asi 2 minuty. Zalijeme vývarem a dusíme 10 minut. Přidáme kapary a olivy. Kuřecí řízek osušíme, opepříme a obalíme v šunce. Zajistěte snítkou rozmarýnu. Smažíme ve zbylém oleji 12 minut. Papriky ochutíme solí, pepřem, balzamikovým octem a skořicí. Navrch nasypeme lístky bazalky. Podáváme k masu.

Vegetariánská varianta: 100 g hladkého tofu marinujme s 1 lžící sójové omáčky cca 1 hodinu. Smažíme na 1 lžíci oleje dozlatova.

Treska s fenyklovou cuketovou zeleninou

Ingredience

150 g cukety, 150 g fenyklu, 1 cibule (60 g), 1 ČL semínek fenyklu, 1 ČL soli, 3–4 snítky ploché petržele, 3 ČL olivového oleje, 100 ml vývaru, 150 g filet z tresky, 1–2 lžičky citronové šťávy, černý pepř z mlýnku.

Příprava

Cukety a fenykl očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Semena fenyklu rozdrtíme najemno v hmoždíři a smícháme se solí. Petržel nakrájíme na proužky. Na 1 lžičce oleje zpěníme cibuli, přidáme fenykl, restujeme 3 minuty. Přidáme cuketu a vývar, vaříme 10 minut. Rybu osušíme a opékáme na zbylém oleji asi 4 minuty z každé strany. Dochutíme citronovou šťávou a pepřem. Zeleninu dochutíme fenyklovou solí a pepřem. Posypeme petrželkou a podáváme k rybě.

Pečený hermelín na salátu

Ingredience

100 g nízkotučného hermelínu, 1 lžíce mandlových lupínků, 200 g rajčat, 1 jarní cibulka, 1 lžička olivového oleje, 100 g jehněčího salátu.

Příprava

Hermelín vložte do malého kastrolu a posypte mandlovými vločkami. V horké troubě (200 stupňů) krátce rozpustíme. Rajčata a jarní cibulku očistíme, nakrájíme najemno, smícháme s olivovým olejem. Jehněčí hlávkový salát nebo rukolu očistíme, opláchneme a osušíme. Položíme hlávkový salát a sýr, pokapeme rajčatovým dresinkem.

Proužky míchaných vajec na rajčatovém salátu

Ingredience

400 g rajčat, 2 jarní cibulky, sůl, pepř, špetka cukru, 1 lžička olivového oleje, 2 vejce, 3 lžíce chilli steakové omáčky, 2 lžíce nízkotučného mléka.

Příprava

Rajčata a jarní cibulku očistíme, opláchneme, nakrájíme na malé kousky a promícháme. Dochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a olivovým olejem. Vyšleháme vejce, chilli steakovou omáčku, sůl a nízkotučné mléko. Míchaná vejce necháme v potažené pánvi zatuhnout, nakrájíme na nudličky a podáváme studená nebo teplá na rajčatovém salátu.

Večeře

Protein k večeři rychle rozpouští kila, tak proč toho nevyužít ve spánku.

Krůtí řízek se salátem z červené řepy

Ingredience

200 g červené řepy (předvařené, alobal), 3–4 lžičky citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 řízek z krůtích prsou (100 g), 1 lžička olivového oleje, 3–4 snítky plochého listu petržel, 6–8 snítek pažitky, 1/2 hrnku jogurtu (1,5 % tuku), 50 g světlého sýru feta.

Příprava

Červenou řepu nakrájíme na nudličky, přidáme 2–3 lžičky citronové šťávy a dochutíme solí a pepřem. Řízek osušíme. Smažíme na rozpáleném oleji asi 4 minuty z každé strany, dochutíme solí a pepřem. Petrželku a pažitku omyjeme, nakrájíme na malé kousky, vmícháme do jogurtu, dochutíme zbylou citronovou šťávou, solí a pepřem. Rozdrobíme fetu a posypeme řepu. Podáváme s dipem k řízku.

Varianta: Krůtí prsní řízek nahraďte 150 g studeného drůbeže nebo vařené šunky.

Meloun se šunkou a mozzarellou

Ingredience

1 světlá mozzarella (125 g), 1 ČL olivového oleje, 2 ČL balzamikového octa, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1/2 melounu melounu (200 g dužiny), 50 g libové uzené šunky, 4 snítky bazalky.

Příprava

Mozzarellu scedíme a nakrájíme na plátky. Smícháme olej, ocet, sůl a pepř a zakápneme. Meloun nakrájíme na měsíčky, oloupeme a odstraníme semínka. Dochutíme pepřem, podáváme se šunkou a mozzarellou. Navrch nasypeme lístky bazalky.

Chutná varianta: 1 zralá hruška (200 g) a 75 g nivy.

Zdroj: www.fuersie.de/gesundheit/abnehmen/artikel/abnehmen-die-turbo-trennkost





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat