Prostreno.cz

Zase pondělí... I to škodí vašemu srdci

Všichni víme, jak se naše špatná životospráva podílí na kardiovaskulárních nemocech. Ale to není všechno. Z výzkumů totiž vyplývají i mnohem méně známé rizikové faktory.

Tak například věděli jste, že vašemu srdci nesvědčí…

…bydlíte-li v blízkosti dopravní tepny?

Je to tak. Dánská studie z minulého roku odhalila, že s každými 10 decibely pocházejícími z ruchu dopravy stoupá riziko infarktu o 12 procent.

Jak se chránit: Pro většinu z nás samozřejmě není řešením stěhování, vědci naštěstí doporučují naučit se některou z relaxačních technik.

…vstávání z postele?

Tedy spíše ranní probuzení, při němž se vyplavují stresové hormony (to díky nim se z postele zvedneme), které ovšem stresují i naše srdce. Navíc v kombinaci s dehydratací (zvláště když jsme předchozí večer holdovali alkoholu) se tím zvyšuje riziko srdeční příhody. Podle některých vědců může i tato skutečnost stát za otázkou, proč k tolika infarktům dochází právě po ránu…

Jak se chránit: Ačkoli vstávat uprostřed noci kvůli návštěvě toalety není nic úžasného, přesto je dobré vypít před spaním velkou sklenici vody – předejdete tak ranní dehydrataci.

…že je pondělí?

Pondělí je, zdá se, z hlediska zdraví prokletým dnem. Dokazují to i statistiky o srdečních příhodách – nejvíce nás postihují právě v první den nového týdne. Vysvětlení je jednoduché, návrat do práce je stresující, jsme úzkostní, depresivní…

Jak se chránit: Snažte se o víkendu opravdu relaxovat a odpočívat! Dopřejte si v neděli večer třeba nějakou dobrou komedii – smích je jedním z nejlepších prostředků snižování hladiny stresových hormonů!

…rozchody a rozvody?

Výraz „mít zlomené srdce“ vůbec není nadnesený. Podle Americké kardiologické asociace může těžký rozchod s milovaným partnerem/partnerkou až ke změnám v činnosti srdce a jeho rytmu a tím zvýšení rizika infarktu.

Jak se chránit: Těžko zabráníte rozchodu, ale jak ukazují studie, pokud se s těžkou životní zkouškou vyrovnáte do šesti měsíců, je velmi vysoká pravděpodobnost, že se srovná (doslova) i vaše srdce.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat