Prostreno.cz

Domácí léky na nevzhledné akné

Naše pleť je odrazem našeho celkového zdraví, a proto je zářivá a krásná pleť často výsledkem správné péče, hydratace a stravování bohaté na živiny. Na druhou stranu pleť s bílými nebo černými tečkami, akné a dalšími nedokonalostmi může naznačovat oxidační poškození, špatnou výživu a hormonální nerovnováhu. O to důležitější je najít domácí léky na akné.

Zdravá strava, používání esenciálních olejů, správné jemné čištění a vyvažování hormonů – to vše jsou domácí prostředky na akné, abyste mohli obnovit zdraví své pleti, zredukovat nevzhledné pupínky nebo jiné typy podráždění a předejít jizvám po akné.

Jemné čištění

Zbavit se nepoddajných pupínků, černých a bílých teček začíná důkladným, ale šetrným čištěním pleti. Vyzkoušet můžete domácí medové mýdlo na čištění pleti bez podráždění. Smíchejte jablečný ocet, med, kokosový olej, probiotika a esenciální oleje (jako tea tree olej). Med zklidňuje pokožku, kokosový olej pomáhá v boji proti bakteriím a plísním a olej z čajovníku pomáhá oživit pokožku.

Tonikum pro obnovení rovnováhy pH

Tonizace je důležitým krokem ve správné péči o pleť. Pomáhá odstranit veškeré zbytky po čištění a obnovuje přirozenou hladinu pH pokožky. Jako večerní a ranní toner můžete použít čistý jablečný ocet, který je nabitý draslíkem, hořčíkem, kyselinou octovou a různými enzymy, které zabíjejí bakterie na pokožce.

Léčivé masky

Chcete-li hydratovat a ozdravit pokožku, zkuste masky aplikovat několikrát týdně. Jogurt, med, skořice, esenciální oleje, tea tree oil a další přísady můžete použít k vytvoření zklidňujících masek, které pomáhají hydratovat pokožku a bojovat proti běžným příčinám akné.

Pravidelný jemný peeling

Ucpané póry a odumřelá kůže přispívají k tvorbě akné. Je důležité provádět peeling správně, abyste odstranili nahromaděné vrstvy – mějte však na paměti, že komerčně dostupné peelingy obsahují chemikálie, které mohou pokožku dále dráždit.

Domácí peelingy pro boj s akné a udržení svěží pleti se vyrábějí snadno a jsou ekonomické. Nejprve potřebujete něco, co je drsné. Mořská sůl, hnědý cukr a mleté ​​ovesné vločky jsou dobrou volbou. Kromě toho potřebujete základ – třeba kokosový olej, kefír nebo med. Ty pomáhají bojovat s bakteriemi a plísněmi na pokožce, zatímco texturované přísady pomáhají uvolnit póry a odstranit odumřelou pokožku.

Chcete-li si vyrobit vlastní peeling, smíchejte dvě polévkové lžíce suché ingredience dle výběru s jednou až dvěma polévkovými lžícemi vybraného základu. Vmasírujte do pokožky krouživými pohyby.

Balzám s tea tree oil

Akné dobře reaguje na čajovníkový olej – známý jako tea tree oil. Po celém světě se používá jako antiseptikum a k léčbě ran. Stejně jako kokosový olej, med a pěstované mléčné výrobky bojuje proti bakteriím a plísním.

Chcete-li si vyrobit jednoduchý domácí lék na akné pomocí oleje z čajovníku, smíchejte čtyři až osm kapek oleje z čajovníku a jednu čajovou lžičku kokosového nebo jojobového oleje. Lehce naneste na problémové oblasti.

Zvlhčujte

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je třeba pleť se sklonem k akné stále hydratovat. Používání topických přípravků, které se zaměřují na vysoušení pokožky, přiměje pokožku k produkci ještě většího mazu, čímž dále přispívá k ucpaným pórům a většímu množství akné.

Kokosový olej je jedním z nejvšestrannějších a nejzdravějších olejů na zemi. I když může být pro některou pokožku příliš těžký, kokosový olej je obecně vynikající hydratační prostředek.

Vyhněte se přílišnému vystavení slunci

Pro pokožku náchylnou k akné je důležité chránit se před slunečním zářením. Ultrafialové paprsky stimulují buňky produkující pigment a zvyšují riziko jizev po akné.

Užívejte probiotika

Pamatujte, že boj s akné vyžaduje jak vnější, tak vnitřní léčbu. Živá probiotika podporují zdravé trávení a fungování imunitního systému, a navíc zlepšují zdraví pokožky bojem proti akné.

Jezte zdravou stravu s nízkým glykemickým indexem

Nízkoglykemická dieta, tedy taková, která nezahrnuje mnoho zpracovaných obilnin/moučných výrobků a přidaného cukru, je jedním z nejlepších domácích léků na akné, protože může pomoci předcházet akné. Zpracované a rafinované potraviny, stejně jako ty běžné v západní stravě, jsou vysoce glykemické, zatímco maso a celá rostlinná strava jsou na glykemické stupnici nízké.

Zaměřte se na konzumaci velkého množství zelené listové zeleniny, bobulovin a čistých bílkovin. Zvyšte spotřebu volně žijících ryb, masa chovaného na trávě a kuřat bez klecí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8510514/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat